Home Info Narodna biblioteka Smedereva obeležava 166 godina postojanja

Narodna biblioteka Smedereva obeležava 166 godina postojanja

redakcija

Narodna biblioteka Smederevo obeležava 166 godina postojanja koje se računa od 26. marta 1864. kada je popečitelj (ministar) unutrašnjih dela  Ilija M. Garašanin dao saglasnost za otvaranje Čitališta u Smederevu, a Ministarstvo prosvete, potpisom Jovana Sterije Popovića, početkom aprila iste godine, saglasio se  s tom odlukom.
"Narodnu biblioteku čine Pozajmno, Naučno, Dečje i Zavičajno odeljenje. Takođe Narodna biblioteka izdaje i časopis Mons Aureus i dodeljuje nagradu 'Zmaj Ognjeni Vuk' za najbolju knjigu na srpskom jeziku objavljenu tokom godine" naveo je agenciji Beta direktor Biblioteke Dragan Mrdaković.

Mrdaković je istakao da je Narodna biblioteka jedna od najstarijih u Srbiji. Pored bogatog beletrističkog fonda, koje Biblioteka pozajmljuje čitaocima, poseduje i retke i dragocene stare knjige, i odeljenje koju čini fond knjiga na stranim jezicima.

Srpske novine obavestile su čitatelje 18. aprila 1864. da su Smederevci "po primeru Beograđana, u svojoj varoši osnovali jedno Čitalište".

"Sve što je ljudski um mogao izmisliti bez svake sumnje bio je pronalazak novina (žurnala) kao najvažniji i najkorisniji na ovom svetu"  zaključuje autor članka u Srpskim novinama.

Obeležavanje jubileja počelo je danas izložbom povodom 180 godina od rođenja Đure Jakšića "S perom u ruci steko sam sebi u rodu glas" dok će se sutra v. d. upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić obratiti gostima i zaposlenima u Narodnoj biblioteci Smedereva.

Sutra će biti predstavljena i publikacija "Srpska periodika Narodne biblioteke Smederevo: 1824–1945".

 

msp

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!