Home Info Narod želi da vidi Obrenovićev „zabranjeni grad“

Narod želi da vidi Obrenovićev „zabranjeni grad“

by redakcija

 

Monarhistički klub pokrenuo je akciju da se vila dinastije Obrenović u vinogorju na obroncima Smedereva, otvori za posete i vrati Smederevu na upravljanje i korišćenje.
 
"U dvorskom kompleksu u Beogradu, mada je u vlasništvu države, a prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina žive tamo, ipak je dozvoljena poseta organizovanim grupama. Ne vidim prepreku da se vila dinastije Obrenović ne otvori za posete i poveri Smederevu na upravljanje", rekla je turistički vodič u dvorskom kompleksu Beograd Jelena Jocić.
 
Knez Milan je, zapisano je, letnjikovac u Smederevu opremio da po raskoši ne zaostane za dvorom u Beogradu, ali ni za bečkim rezidencijama.
 
"Znamo da je vila Obrenovića u vlasništvu Vlade Srbije i da je rezidencijalni objekt zatvorenog tipa, ali smatramo da je neodrživo da to bude Zabranjeni grad u Smederevu koji nije dostupan ni gostima ni Smederevcima", rekao je predsednik Monarhističkog kluba ili, kako sebe nazivaju, "društvo modernih konzervativaca" Goran Prokić.
 
Posle ubistva kraljevskog para, Aleksandra i Drage, letnjikovac sa vinogradom i srebrni pribor za stotinu osoba sa kraljičinim inicijalima i grbom dinastije kraljica Natalija, supruga Milana Obrenovića, darovala je ličnom prijatelju, pukovniku Antoniju Oreškoviću, načelniku štaba drinske vojske u srpsko-turskom ratu 1876/78.
 
U predvorju vile još stoje dva nekadašnja čuda tehnike: ogromne, mehaničke, muzičke kutije iz Beča. Jednu je bečki dvor poklonio patrijarhu Josifu Rajačiću, a on, kasnije, srpskom dvoru. Jedna bi, da je ispravna, mogla da svira 24 sata.
 
U predvorju je i pribor za ručni rad kraljice Natalije. Sto za kartanje i sto za igranje šaha, čijim se figurama zametnuo trag. Na zidovima su reprodukcije portreta predstavnika dinastije. Među vrednijim stvarima tu je još i tri veka star tepih sa pola miliona čvorova od kamilje dlake.
 
Poslednji put u vili Obrenovića u Smederevu sastali su se Jadranka Kosor, Borut Pahor i Boris Tadić 1. aprila 2011. 
 
Foto: Vila poslednji put otvorena kada je Tadić u njoj primio Boruta Pahora i Jadranku Kosor
 

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!