Home ZanimljivostiPutovanja Najlepši i najneobičniji vrtovi na svetu

Najlepši i najneobičniji vrtovi na svetu

redakcija

Vila Lante, Italija

Jedan od najvažnijih vrtova u Italiji, Villa Lante je bila u posedu porodice Lante od 17. veka pa sve do 20. veka kada je i otvorena za javnost. Graniči sa dve gotovo identične kuće, a njen prelepi vrt karakteriše niz lepih kamenih fontana, bujne pećine i neobični oblici živice.

Izgubljeni vrtovi Heligana, Velika Britanija

Deo Heligan poseda u Cornelu u Engleskoj, ovi vrtovi su zapušteni u 1970. godini i ostali potpuno zaboravljeni decenijama. Međutim, grupa entuzijasta ih je ponovo vratila u život i otvorila za posete. Posadili su stotine novih biljaka, a posebnu pažnju pleni “džungla” koja je nastala kao posledica zapuštenosti. Šetnjom kroz vrtove otkrićete i niz “bića” prekrivenih travom i mahovinom.

Park Francisko Alvarado, Kosta Rika

Apstraktni oblici, lukovi i lica čudnih stvorenja rastu iz dvorišta parka Francisko Alvarado. Park je od 1960. godine negovao i oblikovao Evangelisto Blanko, dizajner pejzaža. Vrt je ispunjen apstrakcijama, uključujući i scene borbe bikova i majmuna na motoru.

Vrt kosmičke špekulacije, Škotska

Ovaj privatni vrt, koji je stvorio Čarls Dženks, je otvoren za javnost samo jedan dan svake godine. Nauka i matematički pojmovi, poput crnih rupa i fraktala, inspirišu kompleksne aranžmane i skulpture u ovom, možda i najneobičnijem vrtu na svetu.

Vrt Markejsak, Francuska

Ovaj francuski vrt, koji se nalazi pored reke, je zapravo kompleksan sistem lavirinata kreiran od preko 150.000 šimširovih stabala. Zbog okruglih oblika stabala, ovaj park kao da je izašao iz klasičnih crtanih filmova.

Suan Nong Nooh, Tajland

Ovaj neverovatni park se nalazi u Pataji u Tajlandu. Popularan je među turistima zbog svojih neverovatno lepih krajolika i prekrasnog pogleda. Pun je kuća u tajlandskom stilu, vila, restorana i bazena.

Botanički vrt Kuritiba

Botanički vrt Kuritiba se nalazi u gradu Kuritiba, glavni grad države Parana, i najveći grad u južnom Brazilu. Ovaj vrt zauzima ogromnu površinu od 240.000 m², a glavno obeležje parka je staklenik koji podseća na Kristal Palas u Londonu.

Vrtovi Kojkenhof, Holandija

Nemoguće je zamisliti listu najlepših vrtova na svetu, a da ne spomenemo Holandiju – zemlju cveća. Nepregledno polje tulipana u Kojkenhof vrtovima je jednostavno očaravajuće.

Izvor: Zanimljive Informacije

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!