Home InfoHronika Najavljeno bratimljenje sa austrijskim gradom Lincom

Najavljeno bratimljenje sa austrijskim gradom Lincom

by redakcija

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i zamenik gradonačelnika Linca Klaus Luger potpisali su dokument, pismo o namerama i budućoj saradnji dva grada u oblasti industrije, obrazovanja, turizma, kulture i sporta.
Ideja o bratimljenju proistekla je na osnovu sličnosti dva grada.
I Linc i Smederevo imaju Železare, Luke koje ostvaruju više od 7 miliona tona godišnjeg pretovara, nalaze se na Dunavu…
Linc je glavni grad pokrajine Gornja Austrija i industrijski je centar  i grad koji ima najveći izvoz u Austriji, rekao je zamenik gradonačelnika Linca Klaus Luger. Linc ima 190.000 stanovnika a više od 200.000 zaposlenih.
Prilikom posete posebno je naglašena saradnja u oblasti obrazovanja. Naime, delegacija je posetila i Regionalni centar za obrazovanje zaposlenih u prosveti – lokaciju potencijalne visokoškolske ustanove . O mogućnostim za saradnju u oblasti obrazovanja govorio je dr Johan Rotmajer, prorektor Univerziteta „Johanes Kepler“ iz Linca.
U Gradskoj upravi  održan je i zajednički sastanak predstavnika lokalne samouprave, delegacije Linca i predstavnika nemačkog grada Ulma. Tema skupa bila je Dunavska strategija. Smederevo je apliciralo sa više projekata u  vrednosti od blizu 70 miliona evra. Najznačajniji od njih su rekonstrukcija Tvrđave, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda. Gradonačelnik Smederava Predrag Umičević je govoreći o značaju Dunavske strategije takođe naveo robnu luku,  Intermodalni transportni centar. Delegacija Linca  je prilikom boravka u Smederevu posetila Vilu Obrenovića, Tvrđavu, Bazen, Dvoranu gde su prisustvovali zvaničnom otvaranju Balkanskog prvenstva u stonom tenisu.

Izvor: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!