Home InfoEkologija Smederevska rafinerija čeka jesen

Smederevska rafinerija čeka jesen

by redakcija

Razlog je zahtev Gradskog veće da se izradi elaborat o opravdanosti za otudjenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene.

Taj elaborat u roku od 60 dana treba da urade Odeljenje za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti i Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj.

Lokalna samouprava bi tako trebalo da investitoru zemljište izda po ceni nižoj od tržišne, a saglasnost na elaborat se očekuje od Vlade Srbije. Na ovaj način donošenje odluke o rafineriji odlaže se za najmanje dva meseca.

Kako je pojasnio gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, ovo je moralo da bude učinjeno zato što su se u međuvremenu promenili uslovi u vezi sa prvobitnim konkursom za izdavanje zemljišta u zakup, na koji se kao jedini ponuđač javio konzorcijum „Komiko oil“.

"Komiko oil" je, prema Umičevićevim rečima, prihvatio ponudu lokalne samouprave da zakupninu isplati u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora, umesto u tri rate od datuma dobijanja građevinske i lokacijske dozvole koju izdaje država.

Konkurs za izdavanje zemljišta za rafineriju objavljen je krajem 2009. godine, a krajem maja ove godine komisija za sprovođenje konkursa donela je odluku da ne može da prihvati ponudu s obzirom da je „Komiko oil“ tražio da zakupninu plati u tri rate.

U međuvremenu je "Komiko oil" dostavio dopunu ponude, u kojoj pristaje da zakupninu neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini sa pravom korišćenja grada Smedereva u delu industrijske zone za 99 godina, u iznosu od oko 286 miliona dinara uplati odjednom.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!