Home InfoEkologija Smederevska ada – Ostrvo sa 5 zvezdica

Smederevska ada – Ostrvo sa 5 zvezdica

by redakcija

Luksuzni splavovi-kućice, hotel, marina, plaža, teniski i golf tereni na ostrvu u blizini Beograda. Idealno mesto za beg od gradske vreve, zaklon od vrućine, prostor za uživanje. Turističko-rekreativno-poslovni kompleks sa 5 zvezdica u prirodnoj oazi. Tako bi se za nekoliko godina mogla opisati Smederevska ada, nekada stecište mnogobrojnih turista, a danas napušteno ostrvo.

Na ideju da oživi ovo ostrvo u blizini glavnog grada došla je firma „Dash Architects“ koja je uradila idejno rešenje kompleksa „Danube Grand Hotel & Resort“ koje će ponuditi svetskim investitorima.

– „Dash“ arhitekti su prepoznali ogromne potencijale i vrednosti od kojih zastaje dah – lokacije na Dunavu od nacionalnog, evropskog, kulturnog i turističkog značaja, kako bi razvili održiv i izvodljiv ekskluzivan poslovni, turistički i rekreativni kompleks. Ovo je prilika za obnovu slike Srbije kao evropskog i balkanskog lidera u oblasti rečnog turizma.

Našli smo savršeno mesto koje će verujemo biti interesantno investitorima. Reč je o ostrvu Smederevska ada koje je smešteno preko puta Smedereva, a inače pripada opštini Kovin. Ostrvo nema razvijen urbanistički plan niti ima zabranu za izgradnju. Tu bi mogao da se otvori hotel i rizort koji bi radio cele godine – najavila je za „eKapiju“ Sandra Drašković iz kompanije „Dash Architects“.

Ostrvo je površine 18 ha, a turistički kompleks po rešenju te kompanije bi se prostirao na 2 ha.

– Mi smo zauzeli špic ade koji bi bio najatraktivniji brodovima koji dolaze. U tom predelu se stvaraju nanosi pa je pogodan za kupanje kao što je recimo na Beloj steni ili Lidu. Još neki deo ostrva bi mogao da se razvija ali naravno, treba voditi računa o eko sistemu.

Kako napominje naša sagovornica, Smederevska ada je sedamdesetih godina prošlog veka imala posetilaca kao danas Ada Ciganlija, a sada je napuštena zbog izgradnje „Đerdapa“ koji podiže nivo vode.

– Problem sa ostrvom je što plavi kada se podiže nivo vode, ali smo kao rešenje predvideli odvođenje vode u kanal koji bi se prostirao u unutrašnjost ostrva. Na toj vodenoj površini bi bile smeštene luksuzne splav-kućice različitih veličina i opremljenosti.

Kada neko dođe na ostrvo bilo radi odmora, rekreacije ili profesionalnih susreta on želi osećaj bekstva u potpuno „nov svet“. Iz tog razloga koncept smeštaja gostiju je i zamišljen po principu formiranja nezavisnih, jedinstvenih po dizajnu splavova-kućica na vodi i bungalova na kopnu. Predlažemo da se splavovi-kućice i bungalovii prodaju, ne samo rentiraju, da bi se obezbedila veća profitabilnost za investitora, a i da bi bilo posetilaca tokom cele godine. To će biti retka prilika da neko poseduje splav-kućicu na ostrvu do koje može da dođe svojim brodom iz drugih zemalja – rekla je Drašković.

Kao jedina višespratnica na ostrvu, prema projektu, je hotel interesantnog izgleda. U osnovi hotel predstavlja zarubljeni trougao, koji se „vrtložno“ kreće u pravcu suprotnom od kazaljke na satu i u svom kretanju uvećava prema vrhu. Sama reka Dunav poznata je zbog svojih vrtloga koji su vekovima unosili nemir i nepoverenje ljudima koji su došli u dodir sa ovom velikom rekom. Upravo ova pokrenuta forma uzeta je kao simbol izgradnje novog poverenja, nove veze između ljudi i reke Dunav.

– Hotel bi imao 100 soba. Svaka soba ima prostranu terasu, poput dnevnog boravka na otvorenom. Predviđeno je pet spratova ali bi mogao da se podigne i više. Jedan ceo sprat je predviđen za pansionski restoran za sve goste na ostrvu, jedan sprat je namenjen za druge restorane, bar, prostor za čuvanje dece i druge sadržaje. Savremen centar za konferencije i poslovne prostorije zauzimaće ceo sprat. Takođe, u okviru hotela biće smešteni i velnes i spa centar sa bazenom. Na poslednjem spratu je vinska paluba – otvorena terasa sa pogledom na Dunav.

Ako investitor bude želeo da održi luksuz privatnosti onda ovu oazu neće moći da posećuju turisti koji se nisu odlučili za višednevni boravak na ostrvu, ali Drašković smatra da bi najbolju održivost kompleks imao ako bi bio otvoren i za lokani turizam. U svakom slučaju, akcenat bi bio na očuvanje postojećeg biodiverziteta i stvaranje visoko samoodrživog kompleksa, konceptom ekološke i održive gradnje.

Marina bi mogla da dočeka 80 manjih čamaca. Predviđeno je i organizovanje rekreativnih sadržaja na vodi, ali i na kopnu.

– Postojali bi mnogobrojni sportski sadržaji na plaži, sportovi na vodi kao što je recimo kajak, takođe bilo bi omogućno i pecanje. Na ostrvu bi bile izgrađene trim staze i biciklističke staze. U zavisnosti od zahteva tržišta, postoji mogućnost i za otvaranje teniskog kampa ili golf terena. Razmišljali smo o nekom takmičenju puštanja zmajeva jer to nema organizovano u Srbiji – navodi sagovornica „eKapije“.

Projekat ovog kompleksa „Dash Architects“ je predstavio na sajmovima „Mikser“ i „Rebec“.

– Naš sledeći korak je konferencija u Abu Dabiju. Nudimo projekat velikim investitorima i velikim hotelskim lancima. Već smo razgovarali sa nemačkim hotelskim lancem. Pošto će se raditi fazno, može da učestvuje i više investitora – neko bi mogao da bude zadužen za hotel, neko luksuzne kuće, neka kompanija za marinu.

Izvor: eKapija

Slične vesti

1 comment

Saša 10.11.2022 - 10:54

Sećaju se smederevci svega i svačega…i komične rafinerije…i Jugovo „banje“,…ali, na žalost slabo pamte – a „ko ne pamti iznova proživljava“ 🙁 Sami smo krivi.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!