Home InfoHronika Na današnji dan 1999. NATO započeo napade na SRJ

Na današnji dan 1999. NATO započeo napade na SRJ

redakcija

Na današnji dan, počeli su vazdušni napadi NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Akcija NATO-a usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje je trajalo 11 nedelja i u njemu je, prema procenama, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara.

U bombardovanjima, koja su počela 24. marta 1999. nešto pre 20 časova, na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a, i koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće.

Tokom agresije, Smederevo je više puta bilo meta napada. Bombardovan je i srušen most Smederevo-Kovin, objekti u industrijskoj zoni grada, skladište Naftne industrije Srbije, trafo stanica u krugu Železare.

Predstavnici Grada, Vojske Srbije, MUP, porodica žrtava bombardovanja, boračkih udruženja, položili su vence na spomenik stradalima u Smederevu u bombardovanju 1999. godine.

Foto: Vladimir Gogić

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!