Home Info Mladi muzičari iz Smedereva nakon Amerike osvojili i Rusiju

Mladi muzičari iz Smedereva nakon Amerike osvojili i Rusiju

by redakcija

Učenici Muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Smederevu, Veljko Nenadić 16 talentovani mladi kompozitor i pijanista i Neda Nikolić 16  najbolji mladi frulaš Srbije  na 11. Festivalu Slovenske muzike u Moskvi osvojili su Gran Pri u disciplini instrumentalnih ansambala i prva mesta u svojim kategorijama.

Do sada neviđen muzički spoj frule i klavira oduševio je žiri, profesore, i poznavaoce muzike u prestionici Rusije koja je po jedanesti put bila domaćin oko 600 takmičara iz slovenskih zemalja, koji su nastupali u 18 različitih muzičkih kategorija.

Veljko i Neda  svirali su tri Veljkove i jednu kompoziciju Bore Dugića na potpuno drugačiji i originalni način, ali to im nije bila prepreka da ubedljivo pobede.

Neda je istog dana osvojila prvo mesto u kategoriji duvačkih instrumenata dok je Veljko pobedio na takmičenju kompozitora.

Da podsetimo, u januaru ove godine Veljko je pobedio u Americi na takmičenju mladih kompozitora „Golden Key“ sa istoimenom kompozicijom koju je napisao za svoju drugaricu Nedu.

Da bi se plasirali za takmičenje u Moskvi, Veljko i Neda su prvo pobedili u Beogradu na istoimenom takmičenju "Festival Slovenske muzike" u organizaci Udruženja muzičkih i baletskih škola Srbije.

Velika podrška u Rusiji Veljku i Nedi bila je njihova profesorka i razedna Romana Repustić Nikolić, koja ih je spremala za ovaj prestižan Festival.  Veljko i Neda su nastupili i u  Ambasadi  Srbije u Moskvi gde ih je primio Slavenko Terzić naš ambasador u Rusiji.

Veljko i Neda 22. jula nastupaju u Beču u čuvenoj dvorani Ehrbar hol na dodeli nagrada na festivalu mladih kompozitora „Golden Key“ u SAD.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!