Home Info Mladi glumci sjajni u predstavi Per Gint

Mladi glumci sjajni u predstavi Per Gint

redakcija

Nije čest slučaj da studenti glume svoju diplomsku predstavu igraju više puta, pa i na festivalima. Odlične kritike diplomsku predstavu "Per Gint" sa Akademije umetnosti u Beogradu dovele su u glavni program petog
Međunarodnog ambijentalnog pozorišnog festivala Tvrđava teatar, koji se održava u Smederevu pod sloganom "Čudo je moguće".  Upravo takvom klasom glume mogu da se pohvale redovan profesor Akademije umetnosti u Beogradu Nebojša Dugalić i njegova asistentkinja Hana Selimović. Dugaliću je ovo četvrta generacija studenata. Oni su sinoć na festivalu Tvrđava teatar odigrali svog "Per Ginta" i oduševili publiku.

U nešto više od sat i po oni su nam dočarali kroz lik Ibzenovog junaka Per Ginta neke nove svetove, kroz izmišljene i domišljene priče, borbu između razuma i ludila, koristeći sva moguća glumačka izražajna sredstva koja su bila suština njihove predstave u veoma oskudnoj scenografiji među zidinama despotovog dvora u Smederevu. U jako ujednačenom ansamblu istakli su se oni koji su u podeli dobili zahtevnije uloge. Per Ginta je odlično odigrao Jovan Jelisavčić, a od ženskih likova posebno se izdvojila Sara Cvijović koja je tumačila uloge Ose i Felah. Igrali su još i Maja Šuša, Miljana Popović, Milica Gojković, Neven Bujić, Lana Karaklajić, Lora Đurović, Tanja Markov i Olja Lević. Kostime je osmislila Dara Mihajilović, a organizator
je Anja Ninković. Publika ih je nagradila velikim aplauzom.

Drugu predstavu kasno sinoć odigrali su u pratećem programu festivala mladi glumci Teatra pokreta Mimart iz Beograda i smederevci iz pozorišta PATOS i "Kreativni haos". U uličnom performansu "Snoviđenje grada" na glavnom Gradskom trgu okupljeni Smederevci i gosti iz drugih gradova bili su deo snoviđenja grada. Performans je nastao kao rezultat trodnevne radionice u Smederevu čija je voditeljka bila Nela Antonović, rediteljka i osnivač Teatra Mimart.

A večeras na Tvrđava teatru prvo od dva čuda, ako izuzmemo ovo treće za koje smo već utvrdili da je moguće. Predstavu "Čudo u Poskokovoj dragi" po tekstu Anta Tomića, u režiji Snežane Trišić, izvodi ansambl Narodnog pozorišta iz Subotice. Ovo je prva predstava u ovogodišnjem repertoaru za koju se traži karta više. Naročito je veliko interesovanje kod čitalačke publike koja kaže da je roman "Čudo u Poskovoj Dragi" Anta Tomića (kod nas izdala izdavačka kuća "Rende"), čitala smejući se na glas! Ante Tomić, poznati hrvatski književnik i novinar koji je i otvorio ovogodišnji Tvrđava teatar, upravo pozivajući publiku da pogleda i njegovu predstavu, jer će je svi razumeti, pošto on piše na jednom, našem jeziku. Tomić, nije poznat samo čitalačkoj publici u Srbiji, već i  filmskoj. "Čudo u Poskokovoj Dragi" je njegov četvrti i najbolji roman, a po njegovom prvom romanu "Što je muškarac bez brkova" Hrvoje Hribar je snimio istoimeni film, romanima "Ništa nas ne sme iznenaditi" Rajko Grlić je režirao film "Karaula". Oba filma je mogla da pogleda i publika u Srbiji.

"Čudo u Poskokovoj Dragi" na pozorišne daske Malog grada Smederevske tvrđave večeras nam donosi nosi poseban humor i neverovatno verovatnu priču o Jozi Poskoku i njegovoj četvorici sinova zarobljenih u prostoru Zagore, zaboravljenih u vremenu koje ih mimoilazi. Predstava je veoma dinamična i obiluje iznenadnim obrtima i dramatičnim situacijama menjajući žanrove od vodvilja, komedije, preko trilera i ljubavne priče pa sve do čuda! A može se nazvati i nekom vrstom dalmatinskog vesterna. Predstava počinje u 21 sat. Ulaznice za mesta na tribinama koštaju 300 dinara, a predstavu je moguće pogledati i besplatno, sa drugih bezbednih mesta u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Foto: Katarina Ilišković

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!