Home Info Ministar oduševljen plasteničkom proizvodnjom u Saraorcima

Ministar oduševljen plasteničkom proizvodnjom u Saraorcima

by redakcija

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede posetom ministra Saše Dragina selu Saraorci, poljoprivrednom dobru „Zelena bašta“, Vinariji Janko i  megamarketu DIS u Smederevu populariše kampanju „Prirodno iz Srbije“.
 
„Ovo je fantastično. To je pravi model onoga što očekujemo: da se pravi proizvođači udružuju, da bi formirali veliku proizvodnju i na takav način postali ozbiljni konkurenti na tržištu u velikim sistemima“ rekao je ministar Dragin pri poseti povrtarskim plastenicima na imanju „Zelene bašte“.
 
On je dodao da je plastenička proizvodnja među najkompikovanijim u povrtarstvu ali i najisplativija.
 
Ministarstvo poljoprivrede podržaće projekt „Zelene bašte“ u izradi hladnjače jer „bez sistema hladnjača ovakva proizvodnje je veoma rizična“ pošto voće i povrće ne može dugo da stoji van adekvatnog lagera.
 
„Mi smo predložili da pored sufinansiranja izgradnje hladnjače uđu u sistem javnih skladišta gde će im biti mnogo lakše da se na osnovu svoje proizvodnje zaduže kreditno, a kamate od Ministarstva mnogo su bolje nego u bankama“ objasnio je Dragin.
 
U „Zelenoj bašti“ u Saraorcima pet udruženih porodica je pre tri godine na pet hektara počelo uzgoj u plastenicima paradajza, a na otvoreno karfiol i brokule.
 
Ove godine „Zelena bašta“ ima 70.000 biljaka što je velika proizvodnja za taj kraj. U „Zelenoj bašti“ radi 20 radnika.
 
Gazdinstvo uglavnom radi za lanac marketa Maxi C, a „pokušano je nešto malo i sa izvozom“ ali još nismo dovoljno veliki da bismo snabdeli sve zainteresovane kupce. Osim toga veliki kupac ne kupuje na sitno, naveo je direktor „Zelene bašte“ Mihailo Kočić.
 
Ministar Dragin posetio je još etno kuću u porti saraoračke crkve, Vinariju Janko i privatni megamarket DIS u Smederevu.
 
(Kraj) msp

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!