Home InfoHronika Mahinacijama naneli štetu od milion evra

Mahinacijama naneli štetu od milion evra

redakcija

Policija je na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačka uhapsila 19 osoba, osumnjičenih da su od 2012. godine do danas budžetu Srbije, javnim preduzećima i drugim firmama i pojedincima, naneli štetu od oko 1,1 milion evra. Protiv još 75 osoba podnete su prijave u redovnom postupku.

Među uhapšenima su poreski službenik Poreske uprave, odseka u Kanjiži, ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara, odgovorno lice AD "Put" Zaječar, zaposleni u Službi za pravne, ekonomsko-finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu i više rukovodilaca u nekoliko preduzeća u Srbiji.

Privedena je A. B. (49) iz Subotice, rukovodilac Poreske uprave u Kanjiži, zbog sumnje da je unazad šest godina sačinjavala lažna rešenja kojima se odobrava povraćaj poreza na prenos apsolutnih prava i porez na nasleđe i poklon. Tako je 9.110.913 dinara prebačeno sa računa javnih prihoda na njene račune. 

U Zaječaru su uhapšeni B. S. (48), ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara i Z. J. (64), direktor AD "Put" Zaječar, dok je za D. V. (51), direktorom DOO "Milić limitid" raspisana potraga. Sumnja se da su naplaćeni radovi koji nisu izvedeni – "Putu" 397.800 dinara, a "Milić limitidu" 2.490.150 dinara.

Jagodinski investitori N. L. (45) i S. P.(49) našli su se iza rešetaka zbog sumnje da su mimo rešenja građevinske inspekcije o obustavi radova, doveli u zabludu vlasnika zemljišta i nepokretnosti. Posle prodaje stanova nisu platili poreske dažbine od 752.704 dinara.

M. M. (38), rukovodilac skladišta gasa u PD "Euro gas" u Subotici, priveden je zbog sumnje da je počinio proneveru i oštetio firmu tako što je uzeo 7.320 kilograma gasa, vrednosti 732.000 dinara. Uhapšena je i V. M. (42) iz Požarevca, radnica Preduzeća za puteve, koja obavlja i poslove u sindikatu. Sumnja se da je od 2015. do 2018. godine sa računa sidikata uzela 2.226.315 dinara.

Subotičani su uhapsili T. V. P. (49), rukovodioca DOO "Euro Steel Center" a protiv još nekoliko osoba podneli krivične prijave zbog sumnje da su utajili porez od 25.110.831 dinar. Zbog sumnje na poresku utaju "tešku" 1.532.176 dinara u Užicu je uhapšen i B. Đ. (40), vlasnik GZTR "Božidar Đokić" Bajina Bašta.

R. Z. (39), iz bolnice u Gornjem Milanovcu, privedena je zbog sumnje da je uzimala robu na administrativne zabrane u 49 firmi, koje je razduživala podnošenjem lažnih obračuna zarada za sebe i više zaposlenih radnika bolnice. Na ovaj način je pribavila korist od 2.390.711 dinar, a RFZO-u i zaposlenim radnicima bolnice pričinila štetu u ukupnom iznosu od 3.373.506 dinara.

Zbog prevare se iza rešetaka našao i S. V. (39), koji je jednu ženu doveo u zabludu i pod pretnjom naterao je da potpiše ugovor o zajmu, po kome njeno dugovanje iznosi 35.100, umesto 4.300 evra stvarnog duga.

Policija je u više akcija pronašla i lažne novčanice od po 100 evra, a iza rešetaka su osim falsifikatora i oni koji su zloupotrebili platne kartice. U redovnom postupku podnete su krivične prijave protiv utajivača poreza, krijumčara, onih koji su krali članarine i donacije, ali i oštetili strane firme… Prijave su "zaradili" i zagađivači životne sredine iz Bora, ljudi koji su prevarili banke, osobe koje su prodavale falsifikovane diplome za 350 do 400 evra… 

 

"PALI" I LAŽNI ISCELITELjI

Pančevačka policija uhapsila je L. V. (40) i S. N. (38), zbog sumnje da su izvršili krivično delo prevara. Njih dvoje su, kako se sumnja, aprila ove godine u jednom časopisu objavili oglas "Božiji dužnik otac Trifun", u kojem su nudili otklanjanje negativne energije, spajanje rastavljenih i vraćanje mira u domove. Na ovaj način doveli su u zabludu jednu osobu koja im je za navedene usluge isplatila 265.600 dinara.

 

Z.Uskoković

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!