Home ZanimljivostiTehnologija Lista podržanog hardvera za Ubuntu (Linux)

Lista podržanog hardvera za Ubuntu (Linux)

by redakcija

Canonical je prvi put javno objavio kompletnu bazu podataka o sertifikovanom hardveru za Ubuntu i Linux — umanjujući time muke prodavaca računara a još više korisnika koji će sada imati mnogo više informacija pre kupovine.

Katalog predstavlja listu od preko 1300 sertifikovanih komponenti 161 proizvođača hardvera, čineći je najvećom dostupnom listom Linux-kompatibilnog hardvera. Lista svakako ima koristi od Canonical-ove pozicije u središtu serverske i PC industrije, što omogućava kompaniji da prva stigne do komponenti, obzirom na široki raspon proizvođača sa kojima sarađuje.

Nije bilo sveobuhvatnog, ažurnog i slobodno dostupnog kataloga već duže vreme,

kaže Viktor Palau, Platform Services menadžer pri Canonical-u.

Čineći ovu listu otvorenom i slobodno dostupnom želimo da ubrzamo izbor komponenti za Ubuntu mašine, a takođe nam omogućava, kao i našim partnerima, da se fokusiramo na iskustvo korisnika.

Sa ovom bazom podataka, korporativni, često i individualni, kupci mogu da odrede ili dizajniraju svoje Ubuntu (Linux) desktop i serverske mašine sa mnogo većom efikasnošću. Korisnici mogu biti sigurni da će izabrane komponente u njhovim mašinama raditi sa Ubuntu-om ili nekom drugom Linux distribucijom. PC i serverska industrija će takođe moći na ovaj način lakše obaveštavati kupce i patnere o svojim sertifikovanim Linux uređajima.

Baza podataka sertifikovanog (podržanog) Ubuntu, odnosno Linux hardvera je dostupna na http://www.ubuntu.com/certification/catalog . Lista sertifikovanih kompletnih računara se može videti na http://www.ubuntu.com/certification

Slične liste ipak postoje, sa manjim ili većim stepenom ažuriranosti, za većinu popularnih Linux distribucija:

Izvor: Linuxo.net

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!