Home ZanimljivostiNauka Kratak kurs govora tela: Naočare kao simbol moći

Kratak kurs govora tela: Naočare kao simbol moći

by redakcija

Svaki predmet kojim se vaš sagovornik posluži može da ga izda. Posebno obratite pažnju na igru sa naočarima.

Istraživanja su pokazala da naočare na licu doprinose da osoba deluje inteligentnije, iskrenije i obrazovanije. Posmatrači su lica sa naočarima opisivali i kao studiozna i kreativna. Zaključak je da naočare, pogotovo u poslovnom svetu, predstavljaju simbol moći i dominacije. Isto ljudsko lice sa i bez naočara ispitanici su dvojako karakterisali – opcija „sa“ delovala im je inteligentnije, ali samo prvih pet minuta posmatranja što je veoma značajno ako planirate ozbiljne i kratke sastanka gde želite da ostavite dobar utisak.

Manje inteligentan izraz ćete postići izborom debelih i velikih stakala, šarenih ramova ili dizajnerskih koji veoma privlače pažnju sagovornika. Neće slušati o čemu pričate, već će biti hipnotisani vašim ukrasom na nosu. Naočare za broj veće doprinose da se mlađa osoba doživi kao starija, autoritativnija i studioznija.

Za poslovni svet važi pravilo da su masovniji ramovi sinonim za poziciju i moć, dok one bez rama ili sa tankim „modernim“ ramom pedstavljaju deo imidža osobe koja je više zainteresovana za modu nego za posao. U kontekstu van poslovnog, situacija je obrnuta gde je svakome zapravo cilj da deluje kao prijatelj. Zato stručnjaci za govor tela uvek savetuju da na važnim sastancima o budžetu, planovima i ostalim ozbiljnim temama nosite masivnije ramove, a one druge, tanje i svedenije u situacijama kada želite da vas prihvate kao prijatnog, simpatičnog i „jednog iz ekipe“.

Čuveni psiholog Dezmond Moris ručicu naočara, baš kao i cigarete, smatra predmetima s kojima se uspostavlja intima i to stavljajući ih u usta. Ovo je gest pokušaja da se oživi sigurnost koju beba oseća na majčinim grudima do druge godine života (period kada je oblast oko usta izvor zadovoljstva). Tako ručicu naočara u ustima možete da razumete kao potez kojim sagovonik sebe hrabri.

Dobijanje na vremenu

Baš kao i pušenje koje je zapravo odugovlačenje da se donese odluka, tako i ručica naočara u ustima znači da je sagovornik još uvek neodlučan. Pokazalo se da se ovaj gest najčesće koristi pred sam kraj sastanaka kada treba rezimirati i doneti odluku.
Neprestano skidanje i stavljanje naočara, brisanje stakala takođe znači kupovinu vremena. Kada ovo primetite kod sagovornika, najbolje je da tada zaćutite i čekate šta će reći.

Naočare možete posmatrati i na sledeći način – kada ih tokom razgovora vaš sagovornik stavlja na lice, to znači da želi još jednom da pređe činjenice, da ih pregleda. Ako ih skine naglo sa lica i sklopi, signalizuje da želi da se razgovor okonča, a ukoliko ih baci ispred sebe, simbolično odbacuje predlog.

Gledanje "kroz naočare"

Mislite o tome kada nekoga gledate „kroz naočare“. Ovo je simbol „profesorskog“ posmatranja, dakle, analitičnog, studioznog i strogog. Ako sagovornika ovako posmatrate, može se desiti da se zatvori (prekrsti ruke ili noge) ili da zauzme svađalački stav. Važno je da naočare onda stavite na nos kako treba, na svoje mesto, kako bi sagovornik dobio znak da slušate, a vama će to značiti da kontrolišete razgovor. Dakle, kada stavite naočare, to sagovorniku znači da vi slušate, a kada ih skinete, znači da „stajete za govornicu“.

Naočare zatamljenih stakala ni pod kojim uslovima nisu prikladne za poslovne razgovore. Nosite ih napolju.

Sagovornici sa naočarima na vrhu glave doživljavaju se kao opušteni, mladoliki, kao da su se upravo vratili iz fitnesa. Kao da na vrhu glavu imaju dva krupna oka sa proširenim zenicama (efekat koji na sve nas imaju plišane mede i bebe). Naočare za sunce tokom razgovora otkrivaju nesigurnu, sumnjivu i tajanstvenu osobu. Ovaj se gest inače ne ubraja u lepe manire.

Izvor: BizLife

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!