Home ZanimljivostiPutovanja Skočio pet hiljada puta padobranom

Skočio pet hiljada puta padobranom

by redakcija

Vinuo se iz vojnog helikoptera Mi-8, sa visine od 3.000 metara, i u padobranskoj knjižici ubeležio – svoj petohiljaditi skok!

 

Zastavnik Miroljub Janićijević (43), iz 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade KoV, ovih dana je dostizanjem ove magične granice postao najmlađi u Srbiji sa tolikim brojem skokova i prvi pripadnik Vojske Srbije, koji je ta ateriranja padobranom ostvario u službi. 

A da ova padobranska peta hiljadarka Janićijevića bude obeležena kako i zaslužuje, pobrinule su se njegove starešine i kolege sa crvenim beretkama na niškom vojnom aerodromu. Janićijević je jubilarni skok, jedinstven ne samo u našoj vojsci već i u regionu, ostvario sa još 11 kolega, sa kojima je u vazduhu formirao takozvani grupni likovni skok.
Četiri padobranca su iz helikoptera iskočila zajedno, dok su se ostali, dvojica po dvojica, priključivali slobodnim padom i formirali dvanaestorku. A posle prizemljenja usledilo je, već tradicionalno za padobrance, bacanje uvis. 

– Ovo je veoma emotivan trenutak za mene – istakao je Janićijević posle ateriranja. – A u našoj zemlji ovoliki broj skokova predstavlja, zaista, veliko dostignuće. 

Janićijević je kao mladić počeo da se bavi padobranstvom u rodnom Kruševcu, u aero-klubu "Mihajlo Živić". Tokom služenja vojnog roka, konkurisao je za profesionalnog vojnika, prošao kroz sve selkcije i 1990. godine počeo da radi u tadašnjoj 63. padobranskoj brigadi. 

Do sada je stekao zvanje instruktora padobranstva prve klase i nosilac je zlatnog padobranskog znaka od 2004. godine. Više puta je bio državni prvak u različitim padobranskim disciplinama, dok mu je u međunarodnoj konkurenciji najveći uspeh osvajanje osmog mesta na svetskom prvenstvu 1997. u disciplini skok na cilj.
– Moja takmičarska karijera još nije završena – kaže Janićijević. – Vreme za postizanje najboljih rezultata u skoku na cilj je od trideset pete do pedesete godine, jer ta disciplina zahteva smirenost i iskustvo padobranca. Naše sportsko padobranstvo je na svetskom nivou negde u sredini, a za svetski vrh su potrebna ozbiljnija ulaganja. 

Najmlađi srpski padobranac sa 5.000 skokova veli da nikada neće zaboraviti događaj iz 1995. godine, kada je sa kolegama skakao za visinski rekord sa 9.200 metara, a tamo gore je temperatura bila – 55 stepeni Celzijusovih. 

Priseća se da su mu naočare od isparenja trenutno smrzle odmah po iskakanju, a slobodni pad je trajao dva i po minuta. A u to vreme nije bilo informacija o skokova sa te visine. 

– Padobranstvo je bezbedna profesija i sport – tvrdi Janićijević. – Do sada sam pet puta sam otvarao rezervni padobran, imao par povreda, ali ne pamtim neke loše momente u padobranstvu. Važno je imati prave učitelje, a meni su srećom nastavnici bili kvalitetni padobranci, Ljubiša Naumović u civilstvu i kapetan Mirko Đorđević u vojsci. 

Sada je i sam Janićijević padobranski učitelj, jer je već obučio preko 400 padobranaca kroz instruktorski rad. 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!