Home InfoDruštvo „Kosovski božuri“ iz Smedereva krase i odaju počast u Kosovskoj Mitrovici

„Kosovski božuri“ iz Smedereva krase i odaju počast u Kosovskoj Mitrovici

by Redakcija

Trg u Kosovskoj Mitrovici nedaleko od mosta na Ibru od pre par meseci krasi skulptura „Tri božura“.
Ovaj spomenik odaje počast tragično preminuloj braći Milić iz Kruševca koji su stradali tokom rata 1999. godine na KiM.

Skulptura je zamišljena kao simbolizacija žrtve za domovinu i bratsku ljubav.

Ono što je važno jeste da je celokpuna skulptura osmišljena ali i napravljena u Smederevu.

Smederevski akademski vajar Zoran Kuzmanović osmislio je i realizovao ovo umetničko delo.

„Visina skulpture je pet metara, a njena osnovna forma je stilizacija u obliku crteža, odnosno konture cveta Kosovski božur. Kosovski božur (lat. Paeonia peregrina, status zaštite: reliktni endem) je simbol prolivene krvi srpskih junaka. Božur za Srbe je više od cveta. Kako predanje kaže, cvetovi božura su isključivo bili bele boje sve do bitke na Kosovu 1389. godine, kada su iz zemlje natopljene krvlju kosovskih junaka nikli crveni božuri.“- kaže Kuzmanović za SDCafe.rs.

„Skulptura je komponovana iz tri elemenata „kontura“, izrađenih od čelika-kortena koji je karakterističan po izrazito postojanom oksidu smeđasto-crvenkaste boje.
U konstruktivnom smislu „konture“ su urađene od čeličnih traka . Trake su konstruisane šupljo od čeličnog lima debljine 5mm. „Konture“ su u gornjim, najvišim zonama međusobno spojene tako da su u statičkom smislu jedna drugoj oslonac. Ovaj mehanizam spajanja obezbeđuje da veoma vibrantna konstrukcija bude ukrućena i stabilna. Spomenik je direktno postavljen na pločnik trga da bi izgledao kao da je odatle i izrastao. Ljudi koji se kreću i čak mogu da uđu unutar spomenika postaju i sami, u interaktivnom smislu, deo kompozicije skulpture.“ – dodaje Kuzmanović.

„Skulptura je sastavljena iz tri elementa, koji u međusobnim odnosima preklapanja formiraju dinamično mnoštvo. Razigrana forma prozračne mase skulpture prožete su tako dahom životnosti i borbe, simbolično i realno negirajući smrt. Ovakav pristup svođenja i sublimacije tretmana forme i materijala čini da se skulptura dodatno prazni od svoje primarne potrebe sakralnog objekta. Skulpturi se na ovaj način daje slavljenička vrednost koja tako ostavlja utisak svečanosti i uzvišenog osećaja pijeteta prema onima kojima je spomenik posvećen.“ -zaključio je Kuzmanović za SDCafe.

Pored Zorana Kuzmanovića, koji je idejni tvorac i nosilac ovog umetničkog dela treba napomenuti i činjenicu da je kompletan spomenik napraveljen u Smederevu. Projekat je realizovala firma Profi Weld sa svojim stručnim timom.

 

 

Pobednik se danas iz Smedereva vraća u Beograd

 

Slične vesti

1 comment

smederevac 10.12.2022 - 16:45

Jos jednom je nas sugradjanin Kuzmanovic pokazao humanost i veliku kreativnost . p.s. kada setate trgom ispred crkve bacite pogled na zgradu Suda i Grb Obrenovica na procelju koji je takodje njegova donacija -1945 g.komunisti su unistili originalni grb i zamenili ga uzasnom crvenom zvezdom.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!