Home InfoDruštvo Pobednik se danas iz Smedereva vraća u Beograd

Pobednik se danas iz Smedereva vraća u Beograd

by redakcija

Nakon puna četiri meseci simbol Beograda napušta Smederevo. Potpuno obnovljen i restauriran beogradski Pobednik napušta atelje, proslavljenog vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva i vraća se na svoje poznato mesto na Kalemegdanu.

"Restauracija skulpture je rađena četiri meseca, urađena je sanacija cele površine i sva oštećenja na bronzi su otklonjena. Svi spojevi koji su bili spojeni gvozdenim šrafovima koji su zarđali su zamenjeni a na samoj površini skulpture bilo je dosta intervencija jer je bilo zaista mnogo oštećenja. Urađena je dodatna konstrukcija u donjem delu a kroz noge i mač su urađena dodatna ojačanja. Bilo je više od 30 rupa od metaka i gelera, i ogroman broj udubljenja tamo gde metak nije mogao da probije skulpturu, sve je to ispravljeno i popunjeno. Pobednik je sada doveden na formu kao kada je prvobitno izašao iz ateljea."- rekao je za SDCafe.rs vajar dr Zoran Kuzmanović.

Podserćamo spomenik "Pobednik" podignut je 1928. povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj,  kao i postament  u vidu dorskog stuba, autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!