Home InfoEkologija Konačno odgovor od inspekcijskih službi povodom nesnosnog smrada: Ustanovljeno više nepravilnosti

Konačno odgovor od inspekcijskih službi povodom nesnosnog smrada: Ustanovljeno više nepravilnosti

by Redakcija

Saopštenje prenosimo u potpunosti.

Reagujući po prijavi Pokreta Tvrđava usled smrada koji se u Smederevu oseća mesecima unazad, nadležne inspekcijske službe su ustanovile da preduzeće SWAN LAKE DOO ispušta otpadne vode sa prekoračenim graničnim vrednostima više zagađujućih materija kao i da uopšte nema vodnu dozvolu, čime je počinilo ozbiljan privredni prestup i prekršilo Zakon o vodama.

Podsećamo, predstavnici Pokreta Tvrđava su, početkom avgusta, nakon što se mesecima u Smederevu i okolini širio nesnosan smrad, izašli ne teren i obišli nekoliko lokacija pretpostavljajući da je izvor takvog zagađenja najverovatnije neka od deponija. Ispostavilo se da je u pitanju ispust za otpadne vode iz proizvodnje fabrike SWAN LAKE DOO, koja teritorijalno pripada opštini Kovin, ali se nalazi na samo nekoliko kilometara od centra Smedereva. Istog dana, podneta je prijava nadležnoj inspekciji koja je, sudeći po dopisu upućenom Pokretu, već narednog dana izašla na teren.

Ispostavilo se da je reč o fabrici koja se bavi proizvodnjom rafinisanog etil alkohola i tehničkog alkohola i koja kao sirovinu koristi melasu – kukuruz i da tokom 24 sata generiše 270 000 litara procesne otpadne vode, osnosno džibre, koja se sprovodi do taložnog polja. Prema nalazima inspekcije zaključeno je sledeće:
„Uvidom u izveštaje o ispitivanju otpadne vode, sačinjene od strane ovlašćenih laboratorija, utvrđeno je da ispitivani parametri otpadne vode koja predstavlja tehnološku otpadnu vodu – džibru, suspendovane materije, pH vrednost, hemijska potošnja kiseonika, biološka potrošnja kiseonika, ukupni fosfor i ukupni neorganski azot, prekoračuju granične vrednosti propisane Uredbom o graničnim vrednostima emisije zagađujućih materija u vode i rokovima za njihovo dostizanje“.
„U toku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da nadzirani subjekat nije pribavio vodna akta odnosno Vodnu dozvolu u skladu sa odredbama Zakona o vodama kojim se utvđuju način, uslovi i obim, tako da je postupjući inspektor prosledio zapisnik o inspekcijskom nadzoru Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo“.

Pokret Tvrđava će nastaviti da traži odgovore od nadležnih po svim pitanjima koje se odnose na zaštitu zdravlja građana i zagađenja životne sredine. U narednim danima očekujemo i rezultate analize uzoraka šljake (troske) koja je nus proizvod železare, uzete sa nekoliko lokacija, kao i prašine iz Radinca. Uzorci su dostavljeni akreditovanoj laboratoriji, a sredstva za analizu su obezbedili građani.

Slične vesti

2 comments

Koča 20.09.2021 - 07:53

Pohvala za pokret Tvrđava, ali nažalost mislim da će se sve završiti na tom “parčetu papira“.

Reply
NIKOLA TASIĆ CALE 20.09.2021 - 10:47

Bravo za pokret Tvrđava, ali želim da se zna da sam ja, kao stari Ssmederevac, početkom jula uputio Gradonačelniku sledeće pismo:
„Verovatno ste zapazili da nam grad u večernjim i noćnim satima strahovito smrdi, da izvinete – na govna. Sa nekiim viđenijim Smederevcima pričao sam o ovoj najnovijjoj pojavi i zajedno smo bili zabrinuti. Nekoliko godina unazad u gradu smo imali nesnosni smrad koji je dolazio iz Kovine, iz njihove destilerije.
Da bi smo svi mi u gradu uživali u blagodetima Glavnog trga, Nove fontane, Štrafte, Dunavskog keja i Dunavskog parka, predlažem vam i molim (i meritornim stručnim službama) da se formira neki stručni tim koji bi preispitao stanje rada i emisije (smrada) sledećih postrijenja i objekata:
1) Postrojenje (pumpna stanica) za preradu otpadnih voda Smedereva kod Betonskog mosta u Marini,
2) Sama Marina, koja je u poslednje vreme jako zapuštena,
3) Novo postrojenje za preradu otpadnih voda u naselju „Mali Krivak“,
4) Glavni kolektor kojim je regulisan Petrijevski potok, pa prljava voda dolazi u Marinu, i
5) Destilerija u Kovinu.“

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!