Home Info Komiko oil traži poravnanje

Komiko oil traži poravnanje

by redakcija

 

Rukovodstvo Komiko oila poslalo je smederevskoj samoupravi pismo kojim poziva na radni sastanak kako bi se postigla saglasnost o sudskom poravnanju.
Inače, ročište je zakazano za kraj meseca u Privrednom sudu u Požarevcu.
 
Pismo je adresovano na predsednika Skupštine grada Brančeta Stojanovića. 
 
U slučaju dogovora, obe strane bi na ročištu 20. novembra u Privrednom sudu izašle spremne na vansudsko poravnanje oko uplate zakupa za zemljišpte na kome bi bila podignuta rafinerija. 
 
"Komiko oil je od prvog dana zbog prekoračenja roka za uplatu 652 miliona dinara za zakup 113 hektara zemlje na 99 godina za izgradnju rafinerije i od prvog dana od pokretanja sudske parnice nastojao i preuzimao sve moguće pravne i faktičke radnje kako bi se sa gradom postiglo mirno rešenje spora", rekao je agenciji Beta zamenik generalnog direktora te kompanije u Srbiji Radomir Radivojević. 
 
Pošto kompanija nije do 26. juna 2012. uplatila 652 miliona dinara za zakup 113 hektara u industrijskoj zoni Smedereva javno pravobranilaštvo je najpre poslalo opomenu koja je zakupcu davala još osam dana, a 10. jula podnelo tužbu Privrednom sudu Požarevac o raskidu ugovora. 
 
Radivojević je naglasio da je Komiko oil danas, pismom obavestio gradsku samoupravu i predsednika gradske Skupštine, da isto (poravnanje) želi i da ulaže napor da se to postigne. 
 
On je u pismu naveo da će se kompanija "u potpunosti držati rokova" i "svega što je izrekao" predsednik nadzornog odbora Komiko overseaz (comico overseaz) Brajan Muraja na sastanku sa ministarkom energetike Srbije Zoranom Mihajlović.
 
Na istom sastanku gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović kazala je da "treba Komiku dati još jednu šansu". 
 
Radivojević je rekao i da je poslovodstvo spremno da ugovoreni iznos uplati pod uslovom da "najkasnije za osam dana po uplati" dobije garancije da će dobiti i "preostala" tri hektara i 68 ari "koji su sastavni deo planskog akta za izgradnju rafinerije". 
 
U suprotnom, naveo je Radivojević, Komiko oil je spreman da raskine ugovor i da snosi "pravne i druge" posledice. 
 
Radivojević je dodao da gradjevinski radovi kasne, sve je "zamrznuto" a sudski spor "može trajati u nedogled". 
 
On je izrazio bojazan da "nekome odgovara ova agonija" kada su na gubitku "kompanija, Smederevo, domaća gradjevinska operativa i srpska privreda". 
 
Grad Smederevo je 25. aprila 2012. potpisao ugovor sa Komiko oilom o davanju u zakup na 99 godina 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije. 
 
To je predložila Skupština Smedereva koja je o zahtevu te kompanije odlučivala nekoliko puta za tri i po godine. 
 
Prema sporazumu, u gradski budžet Smedereva trebalo bi da bude uplaćeno i oko 4,5 miliona evra za uredjenje infrastrukture za rafineriju. 
 
Komiko oil je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije pomoći gradu Smederevu.

Izvor: Beta

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!