Home Info „Komiko oil” nije uplatio zakupninu

„Komiko oil” nije uplatio zakupninu

by redakcija

Javni pravobranilac će posle dobijanja saglasnosti gradonačelnika podneti tužbu za raskid ugovora protiv nesuđenog investitora.

„Komiko oilu” juče je „iscurio” i poslednji dan dopunskog roka za uplatu zakupnine zemljišta za gradnju rafineriju u Smederevu, a na račun grada nije uplaćen ugovoreni iznos od 652 miliona dinara. Kako je gradska vlast odlučna da poštuje zakon, a potencijalni zakupac nije ispoštovao ni dodatni rok od osam dana, očekuje se da u narednim danima pravobranilaštvo podnese tužbu za raskid ugovora potpisanog 25. aprila.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je da je „Komiko oil” dan pre isteka roka za uplatu, znači još u utorak, obavestio grad da nije obezbedio novac, niti će moći do isteka dopunskog roka.

– Razumemo probleme koje ima zakupac, možda su oni i objektivni, ali ugovorna obaveza mora da se poštuje i od toga nećemo odustati. To znači da će, ukoliko ne uplate novac, dobiti tužbu za raskid ugovora, rekla je Avramovićeva.

Javni pravobranilac Milena Nisev kaže za „Politiku” da su članovima 6 i 21 ugovora o zakupu zemljišta jasno precizirani rokovi plaćanja i uslovi pod kojima ugovor može da se raskine.

– Pre utuženja grad je u obavezi da investitora pismeno opomene, što smo učinili odmah po isteku roka od 60 dana i dali smo im dodatnih osam dana. Dan po isteku roka po opomeni, a to je danas, tražiću od finansijske službe izveštaj o uplatama. Ako novac nije legao na račun, pravobranilaštvo je u obavezi da o tome izvesti gradonačelnika. Jersustekli se uslovi za tužbu. Tek po dobijanju saglasnosti od gradonačelnika, u roku od dva do tri dana, u obavezi sam da Osnovnom sudu u Smederevu podnesem tužbu za raskid ugovora sa „Komiko oilom”, objasnila je Niseva.

U slučaju da investitor naknadno uplati novac, što je sudeći po njihovim izjavama gotovo nemoguće, samo Skupština grada može da odluči da li ugovor ostaje na snazi, rekla je novinarima gradonačelnica Smedereva.

– Ako bi do pokretanja parnice stigla uplata, o daljim koracima morali bismo da pitamo organ koji je doneo takvu odluku, a to je Skupština grada Smedereva. Nijedan funkcioner ne može sam da odlučuje jer moraju da se poštuju institucije ovog grada – tvrdi gradonačelnica.

Iz „Komiko oila” poručili su da se neće mešati u odluke grada, ali da od investicije ne odustaju.Za svaki dan docnje ponudili su zakonsku kamatu.

– Ovako veliki projekat zahteva dosta vremena za pribavljanje neophodnih odobrenja od međunarodnih finansijskih i pravnih institucija. Nadamo se da do negativnih posledica po obe strane neće doći i da će projekat biti završen u planiranom roku – rekao je za „ Politiku” Radomir Radivojević, zamenik direktora „Komiko oila”.

Nakon tri i po godine, rafinerija je ponovo u „prvom razredu”. Lokacija prazna, a ni gradska kasa se nije napunila od obećane investicije. Smederevci sve manje veruju da će na obali Dunava za koju godinu nići naftna postrojenja. Rafinerija je česta tema i na Fejsbuku. Veliki broj komentara izazivaju i natpisi u medijima. Jedni likuju da su od početka bili u pravu, drugi, međutim, pozivaju na još malo strpljenja.

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!