Home Info „Komiko oil“ ne odustaje

„Komiko oil“ ne odustaje

redakcija

Zbog smanjenog priliva u budžet, neizvesnog oporavka proizvodnje najvećeg srpskog izvoznika „Ju-Es stila Srbija“, od koga zavisi i budžet 20.000 porodica, odbijanje investicije od 250 miliona dolara za rafineriju bilo bi finansijsko samoubistvo – upozorava gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.
Iako nisu dali saglasnost na tekst ugovora o davanju zemljišta u zakup, Smederevci nisu potpuno zatvorili vrata rafineriji, jer je najavljeno sastavljanje novog, prihvatljivijeg ugovora, koji bi izbrisao najveće zamerke na stari.

lada Srbije donela je Prostorni plan područja posebne namene za rafineriju, što znači da će se ona graditi pre ili kasnije, smatra prvi čovek grada.

– Proizvodnja naftnih derivata je privredna budućnost Smedereva. Ne postoji siromašan grad koji ima rafineriju. To je profitabilna proizvodnja. Investicija je desetostruko veća od budžeta grada, što bi preporodilo Smederevo u ovo krizno vreme. To je iznad političkih poena u svakodnevnoj politici i šansa da Srbija postane uticajna u energetskom smislu. To je prepoznala Vlada Srbije i podržala projekat – kaže gradonačelnik Umičević, i dodaje da „Komiko ojl“ ne odustaje od rafinerije.

Umičević kaže da je realno da se u narednih mesec dana okonča korekcija ugovora sa investitorom, ali nema odgovor na pitanje koje bi pogodnosti „kupile“ saglasnost većine u gradskoj skupštini.
Zbog najaljene dramatične bitke za opstanak američke železare „Ju-Es stil Srbija“, mogućnosti zaustavljanja proizvodnje i otpuštanja radnika, izostanak ove investicije bio bi finansijsko samoubistvo za grad, smatra Umičević.
– Odustajanje od investicije u ovo krizno vreme je samoubilačka ekonomska ideja. Ako ne bude rafinerije, biće žestokih posledica za grad. Loše vesti stižu sa tržišta čelika i pitanje je kakve odluke sprema menadžment „Ju-Es stila Srbija“. Tu su i kreditno zaduženje, smanjen priliv u budžet… Bez ove investicije imaćemo ozbiljne finansijske probleme, a buduća vlast teško će moći da donese budžet za 2013. godinu – kaže Predrag Umičević.

Novi tekst ugovora mogao bi da bude gotov do početka marta. On će morati najpre da dobije podršku Gradskog veća kako bi došao na dnevni red Skupštine grada.

TRAŽE NOVI OGLAS
FINANSIJSKA injekcija koju donosi rafinerija pomogla bi gradskoj kasi. Zakupnina od 652 miliona dinara čini više od četvrtine budžeta, taksa za uređenje građevinog zemljišta biće dodatnih 4,5 miliona evra u budžetu, a naftna postrojenja teška su od 250 do 400 miliona dolara.

„Pokret za Smederevo“ zamenice gradonačelnika dr Jasne Avramović, koji je bio protiv ugovora, najavljuje da će tražiti novo raspisivanje oglasa za izdavanje zemljišta.
– Bojim se da za to nema vremena. Do marta možemo sa investitorom da napravimo ugovor koji bi podržao lokalni parlament. Nakon marta ulazimo u predizbornu kampanju – kaže gradonačelnik.

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!