Home InfoDruštvo Kome smeta Crveni krst Smederevo pitaju iz ove organizacije

Kome smeta Crveni krst Smederevo pitaju iz ove organizacije

by redakcija1

Kap koja je prelila čašu – tako bi se ukratko moglo opisati stanje u Crvenom krstu nakon tendera za usluge narodne kuhinje u našem gradu koji je pripao firmi „Evansion d.o.o. Trstenik“ – ogranku u Smederevu, restoranu Belvedere.

Već je od ranije poznato da je smederevska organizacija u izvesnim finansijskim problemima. I da se, bar neko vreme, očekivalo da će novo rukovodstvo imati više uspeha u komunikaciji sa lokalnom samoupravom.

Međutim, sudeći prema navodima saopštenja za javnost koje je dostavljeno našoj redakciji, ispostavilo se da starim mukama nije kraj. Iznova se ponavlja scenario koji je pre par godina, Crveni krst Smederevo i doveo na rub propasti.

Konkretno, Smederevo je jedini grad u zemlji u kome se, za narodnu kuhinju raspisuje tender. I već to je samo po sebi teško objašnjivo. U drugim gradovima, javna nabavka za ovaj vid socijalne podrške se ne sprovodi, već tu uslugu, u skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Republike Srbije, pružaju lokalne organizacije Crvenog krsta- navode iz Crvenog krsta Smederevo.

Čak i da ostavimo po strani značaj, tradiciju i poduži istorijat ove, širom sveta priznate humaniratne organizacije, priprema obroka za narodnu kuhinju od strane Crvenog krsta je i najlogičije rešenje zato što oni to rade uz direktnu podrsku Vlade Republike Srbije. Posredstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbeđuje 10 osnovnih namirnica Crvenom Krstu za pripremu kuvanih obroka.

To ujedno znači i da je nemoguće pronaći „povoljniju ponudu“. Svuda, osim u Smederevu.

Sve to omogućava Crvenom Krstu da bude najpovoljniji, najkonkurentniji, najpouzdaniji i najkvalitetniji u pripremi obroka i njihovoj raspodeli do krajnjih korisnika kojima je ovo najvažniji, a nekima nažalost i jedini kuvan obrok u toku dana i nedelje. Veliki napori uloženi povećanje obuhvata korisnika i kvalitet obroka, zapošljavanjem profesionalnog kuvara, potvrdili su sami korisnici.

Kako je komercijalna firma za pripremu hrane, poslednjeg dana javnog nadmetanja, ponudila najnižu cenu obroka, povoljniju za čitavih osam dinara od Crvenog Krsta, postavljamo pitanje da li je to tržišno opravdana cena uzimajući u obzir da druge privatne firme za pripremu hrane, nude dnevne obroke po „višestruko većoj ceni od one koju je ponudila gore navedena firma, koja je i sama na prošlogodisnjem tenderu ponudila više nego duplo od ponude naše organizacije. 

Pretpostavka je da će donošenje budućih aneksa ugovora između Grada Smedereva i te firme, kojima će se očigledan pocetni damping“ cene obroka tokom vremena uvećati za više stotina dinara, gde bi razlika u ceni završila u nečijim privatnim džepovima, na štetu budžeta Grada i svih građana.

To, nažalost neće biti na štetu samo Crvenog Krsta, već će najočigledniji gubitnici oduzimanja Narodne kuhinje jednoj humanitarnoj organizaciji biti građani Smedereva i korisnici besplatnih obroka. 

Pitanje se samo nameće, kako jedna firma, koja posluje po zakonima profita i ostvarivanja zarade od svoje delatnosti, može da ponudi cenu obroka koja je konkurentnija od cene koju je ponudio Crveni Krst kada to nije slučaj nigde u Srbiji? Kome i zašto smeta Crveni krst Smederevo? Crveni Krst je mnogo puta, obroke delio socijalno ugroženim licima iz svojih rezervi i sredstava, a da li će takvu svest imati novi ponuđač narodne kuhinje? – pitaju u saopštenju koje potpisuje Maja Jovanovska, sekretar Crvenog krsta Smederevo.

Kako na dalje podseća, Crveni krst je najstarija humanitama organizacija u gradu i zemlji. To je neprofitna, apolitična, nepristrasna organizacija koja brine o društvenom i kolektivnom interesu zajednice u kojoj funkcioniše, a sve u cilju ublažavanja ljudske patnje i pružanja pomoći.

Reč je o najmanje desetak aktivnosti bez kojih se ne može zamisliti svakodnevica u bilo kom društvu poput davalaštva krvi, zdravstveno preventivnih aktivnosti, pripreme i delovanja u nesrećama, spasilaštva na vodi, obuke i promovisanja prve pomoći, službe traženja, aktivnosti iz socijalne delatnosti…

Kako podvlače iz smederevskog Crvenog krsta, na svoj rad su ponosni, a do sada je opravdanost toga u više navrata potvrđena kroz brojne uspešne saradnje i realizovane aktivnosti. Pa ipak, ništa od toga nije bilo dovoljno da sve konačno krene u boljem pravcu:

Napadi i nanošenje direktne štete Crvenom krstu od dana kada je novo rukovodstvo naše humanitame organizacije preuzelo kormilo ne stišavaju se, naprotiv, postaju sve učestaliji i zlonamemiji protokom vremena. 

Najbolji primeri su poteškoce i nerazumevanje sa kojima smo se suočavali prilikom zatvaranja Prihvatilista u Maloj Krsni (ponudili smo rešenje i bili konstruktivni) kao i uskraćivanje budžetskih sredstava za programske aktivnosti Crvenom krstu u tekućoj godini. 

Naime, od planiranih budžetskih sredstava za 2023. godinu od 7.000.000 dinara nije odobren ni jedan dinar iako je naš dug od prethodne godine, prema dogovoru, vraćen blagovremeno. Sada se dešava i gubitak narodne kuhinje, da li je sledeći korak da se dobrovoljni davaoci krvi „izbace“ na Trg republike kao kad su prošle godine bili „izbačeni“ iz Centra za kulturu?

 Naši dopisi i predlozi za dalji rad i unapređenje saradnje ostaju bez  odgovora, ostavljeni smo bez ikakve komunikacije sa lokalnom samoupravom. Iz svega proizilazi pitanje da li je Crveni krst našem Gradu potreban?

Planovi rada i razvoja naše organizacije iz oblasti prve pomoći, delovanja u masovnim nesrećama, obnavljanje dotrajale opreme, edukacije, usavršavanja u raznim oblastima od javnog značaja, humanitamim aktivnostima, sad su pod znakom pitanja bez finansijske podrške lokalne samouprave.

Nema opreme, nema obučenih spasilaca i edukacija, nema humanitamih radnika ni volontera koji bi se u slučaju humanitame potrebe i nesreće našli na usluzi građanima.

 Crveni krst je svakom gradu i opštini potreban i neophodan. Ovo je iskren i otvoren apel za sve dobronameme ljude, na bilo kojem položaju u društvu, koji mogu i žele da nas čuju i pomognu opstanak Crvenog krsta Smederevo da istraje, da se razvija i ostvari potencijal i da, u skladu sa najvišim principima kojima se Crveni krst Srbije vodi, bude na usluzi svim građanima Smedereva – navodi se u saopštenju Crvenog krsta Smederevo koje potpisuje sekretar Maja Jovanovska.

FOTO: FB Crveni krst Smederevo

Slične vesti

4 comments

Djole 10.11.2023 - 20:37

Jasno je zasto je to tako. Mozda su oni sklonili bivseg sekretara ali to je tek pola posla ka oporavku. GU Smedereva je taoc SNSa i ne radi u korist gradjana Smedereva. To mozemo da osetimo na svojoj kozi. Radi se o standardnom pranju para kroz razlicite „projekte“…Znamo svi ko je vlasnik restorana Belvedere i gde se nalazi. Takodje znamo da stranacki poslusnici moraju da rade ono sto im nadlezni kazu da urade samo se postavlja pitanje dokle ce to biti tako i da li je realno da se to pranje para i kradje rade na grbaci humanitarne organizacije kao sto je Crveni krst?? Koga briga ako je privatna firma u pitanju…neka kradu ali da se humanitarnoj organizaciji oduzima pravo da rade svoj posao distribucije hrane ugrozenim stanovnicima Smedereva kao sto se radi u SVAKOM drugom gradu u Srbiji , to je zaista previse…mislim da su se malo zaigrali i da ako postoji i malo ljudskosti u ovom drustvu da ce ovo izaci na „veliko“ i da ce akteri na ovoj igranci svirati klavir negde u zabeli ili mozda nekom lepsem mestu sa slicnim pogledom…GU Smedereva sramoti i umanjuje reputaciju Crvenog krsta koji je svetska organizacija …na zalost u Srbiji nista nema obraz pa tako ni ovaj pokusaj da se zradi na muci ljudi koji su zivotno ugrozeni ,preko izmisljenog SNS tendera koji samo u ovom gradu postoji (ej Srbijo!)..

Reply
ilija 11.11.2023 - 07:48

Ma brate tesko ce to sve…Crveni krst jos u svojim redovima ima trojance koji ih miniraju na svakom koraku…nekada su tu bili cestiti ljudi, penzioneri koji su hteli da pomognu mladjima…sad samo bagra koja vodi iz intersa. Narod ni ne zanima sta se desava jer je preokupljen svojim problemima a i nema nikakve informacije jer smo u kamenom dobu sto se toga tice…odakle pa da cuju sta se desava…moja baba sigurno nece da googla SDcafe da cita ovo…mediji mrtvi po svim normalnim pitanjima…tako nam i treba. Kakav narod takva i drzava

Reply
Ivan 11.11.2023 - 19:39

Sve im ***** da im *****. K*o*ari jedni najobicniji, uvatili se u politiku i zamislili da su bitni, nadam se da ce jednom ovaj narod da se uzdigne i da ne bude vise kukavicki, a ovamo pricamo da smo ponosni!

Reply
Dragan Kosjerina 13.11.2023 - 20:38

Treba da nas je sve sramota sta rade ovi Radikali. Posebno treba da bude sramota one koji rade u toj opstini i taj hleb jedu. Izadli su svoj grad i svoju zemlju. Toliko hvala.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!