Home Info Kinezi zadovoljni Velikom Moravom

Kinezi zadovoljni Velikom Moravom

redakcija

Predstavnici kineske nacionalne kompanije "Čajna Gezhouba Grup Korporejšn", koji su danas započeli prikupljanje podataka za studiju opravdanosti i gradnje Kanala Morava, uverili su se u dobru plovnost prve deonice Velike Morave od Smedereva do Ljubičevskog mosta u blizini Požarevca.

Predstavnik kineskog radnog tima Huang Lin izjavio da je zadovoljan prvom posetom i onim što je video na prvoj deonici Velike Morave u dužini od 30 kiometara. On je rekao da bi gradnja Kanala Morava bila veoma značajna za to područje, kao i za celu Srbiju.

Državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srđan Belij kazao je da su kineski stručnjaci tokom plovidbe mogli da utvrde hidrološki režim te reke, visinu vodostaja, plovnost, zatim da snime uzdužne i poprečne rečne profile, utvrde tačke koje mogu da budu ograničavajući faktori za plovidbu i upoznaju se sa fizičko-geografskim karakteristikama reke.

Posebni savetnik ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Punišić je kazao da će kineska kompanija narednih dana prikupljati podatke ploveći i Zapadnom i Južnom Moravom i da će im biti posebno interesantna Grdelička klisura.

On je istakao da bi, budući kanal od Dunava, kod Smedereva, Velikom Moravom i Vardarom do Soluna, bio veoma značajan za srpsku privredu, jer bi Srbija dobila novi rečni koridor, gradile bi se hidrocentrale, obezbedilo navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta na tom području i gradili bi se mnogi privredni sadrzaji duž kanala koji ide paralelno sa Koridorom 10.

Punišić, koji je i koordinator srpske strane, dodao je da na toj trasi ima kulturnih i istorijskih znamenitosti i da bio gradnja kanala doprinela i razvoju turizma Srbije.

Izvor: Tanjug

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!