Home Info Kapela Dine Mančića ponovo na udaru lopova

Kapela Dine Mančića ponovo na udaru lopova

by redakcija

Ovog vikenda lopovi su pokušali da skinu bakarni krov sa kapele smederevskog dobrotvora Dimitrija Dine Mančića (1831-1882) i njegove žene Ljubice na Starom groblju.

Kako bi se popeli na vrh kapele, lopovi su napravili merdevine od većeg i manjeg stola, klupe i stolica koje su pronašli ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

Pokušaj krađe i skrnavljenja grobnice velikog dobrotvora primetili su crkvenjaci i vernici koji su u subotu došli u crkvu na Svetu liturgiju. Oni su i uslikali ovaj prizor i slučaj prijavili policiji.

Ovo, nažalost, nije prva krađa i skrnavljenje kapele Mančića.

Kako je SDCafe nedavno objavio,  Kapela Dine Mančića iz 1884. godine je napravljena po nalogu i od novca bračnog para Mančić koji su Smederevu ostavili imanje na mkome je podignuta Gimnazija. Uz Crkvu uspenja presvete Bogorodice, kapela je deo  spomeničke celine od velikog značaja pod zaštitom države. Delo je čuvenog arhitekte Aleksandra Bugarskog.

Kapela je godinama zapuštena i u jadnom stanju: Kovčezi dobrotvora su svojevremeno poharani i otvoreni.  Kapela je pod ključem i katancem, ali niko od nadležnih ne zna gde je ključ.

Projekat sanacije i restauracije kapele izrađen je još 2003. godine, ali para za to nema. Prošle godine Regionalni Zavod za zaštitu spomenika kulture se javio na konkurs Grada za sredstva kako bi makar otpočeo sanaciju kapele. Ni odgovor nisu dobili, a kamoli novac. 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!