Home ZanimljivostiSaveti Kako uključiti vežbanje u svoju dnevnu rutinu?

Kako uključiti vežbanje u svoju dnevnu rutinu?

by Redakcija

Uklapanje vežbanja u svakodnevicu ključno je za održavanje zdravlja celokupnog organizma.

Ipak, ovu naviku nije lako započeti, posebno ako ranije niste imali iskustva sa redovnim treniranjem. Određivanje prioriteta i usvajanje pravog pristupa vežbanju, su preduslovi uz koje ćete neprimetno uspeti da integrišete fizičku aktivnost u svoj raspored, čak iako je on ispunjen obavezama.

Ako vas zanima kako da napravite važne korake na ovom putu – nastavite da čitate, jer ćemo u daljem tekstu istražiti praktične i efikasne strategije koje će vam pomoći da započnete naviku redovnog treniranja i što je još važnije – održite je!

Počnite uz male korake i pratite svoj napredak

Započinjanje redovnog treniranja može biti izazovno, pa je postavljanje realnih ciljeva i malih početnih koraka jedan od najvažnijih uslova za uspešan rezulatat.

Na početku osmislite ostvarive ciljive koji se mogu realno postići i kojima se može upravljati u okviru vašeg trenutnog rasporeda. Primera radi, posvetite se 10-minutnoj šetnji ili kratkom treningu sa telesnom težinom.

Kako napredujete, važno je da pratite svoja poboljšanja da biste ostali motivisani. U U ovom procesu, neophodno je pratiti napredak uz pomoć vage za merenje težine. Takođe, vodite evidenciju o svojim vežbama, pratite svoj učinak koristite aplikacije za fitnes da biste uvek imali evidenciju i primetili kakav vam je učinak.

Proslavite čak i najmanje pobede, jer će vas one ohrabriti da nastavite da idete napred!

Napravite raspored treniranja i zapišite koje prednosti vam vežbanje donosi

Planiranje određenog vremena posvećenog isključivo treniranju će vas automatski obavezati da ga integrišete u vašu rutinu.

Tretirajte svoje vežbanje kao obavezu kojoj morate da se posvetite i završite je, a najbolje bi bilo da raspored zapišete kako bi vam izgledao kao realna obaveza koja se mora ispuniti. Ovaj promišljen pristup osigurava da date prioritet vežbanju i izbegnete preskakanje treninga.

Osim dnevnika treniranja, razmislite o praćenju svojih vežbi pomoću aplikacija za fitnes. Vizuelno gledajući svoj napredak i razmišljajući o svojim dostignućima, osetićete veći osećaj odgovornosti, pa su bolje šanse da ćete ostati posvećeni svojoj navici vežbanja.

Pored toga, važno je razumeti mnoštvo prednosti koje redovno vežbanje pruža. Od povećanog nivoa energije i poboljšanog mentalnog blagostanja, do boljeg sna i povećane fizičke snage, prepoznavanje prednosti treninga će vas dodatno motivisati da ih učinite važnim delom svog života.

Pronađite aktivnosti u kojima uživate i pretvorite ih u naviku

Uključivanje aktivnosti u kojima zaista uživate je vrlo važno za stvaranje nove navike.

Eksperimentišite sa raznim vežbama, kao što su ples, plivanje, biciklizam ili timski sportovi, dok ne pronađete aktivnosti koje vam donose radost. Kada se iskreno radujete svojim vežbama, one postaju manje obaveza, a više ispunjavajući deo vašeg dana.

Jednom kada otkrijete fizičke aktivnosti koje vam odgovaraju, pretvorite ih u naviku. Konzistentnost je ključna, pa se trudite da se redovno bavite ovim aktivnostima, idealno na dnevnoj ili nedeljnoj bazi kako biste duži vremenski period održali vašu rutinu treniranja.

Iskoristite pauze i krećite se

Čak i sa veoma gustim rasporedom, možete da uključite lagano vežbanje u svoj dan, tako što ćete maksimalno iskoristiti pauze.

Tokom pauze za ručak, brzo prošetajte ili izvedite kratke i efektivne vežbe da bi vam cirkulacija proradila. Koristite druge kratke pauze tokom dana da se istegnete ili ustanete od stola i prošetate kako biste sprečili preterano sedenje. Umesto da idete liftom, odlučite se za stepenice.

Pronalaženje malih mogućnosti za kretanje brže će integrisati fizičku aktivnost u vašu dnevnu rutinu i doprineće vašoj ukupnoj kondiciji.

Izaberite fizičku aktivnost umesto prevoza i obavite nekoliko stvari istovremeno

Ukoliko putujete do posla, razmislite o uključivanju treninga u svakodnevna putovanja ili izbor prevoza.

Kad god je moguće, izaberite aktivnosti kao što su hodanje ili vožnja bicikla umesto vožnje. Ovo vam omogućava da kombinujete dnevne aktivnosti sa vežbanjem, čineći vašu rutinu efikasnijom.

Drugi pristup je multitasking tokom treninga. Primera radi, možete da slušate audio knjige ili obrazovne podkastove dok ste na traci za trčanje ili da koristite vreme za vežbanje da pogledate svoje omiljene TV emisije. Kombinovanjem zadataka maksimalno ćete iskoristiti svoje ograničeno vreme i osigurati da se vežbanje neprimetno uklapi u vašu dnevnu rutinu.

Kreirajte sistem podrške koji vodi ka većoj odgovornosti

Odgovornost i podrška su od suštinskog značaja za održavanje konzistentne navike vežbanja.

Pronađite drugara za vežbanje, pridružite se grupnim časovima fitnesa ili se uključite u fitnes grupe na društvenim mrežama da biste mogli da podelite svoje ciljeve, napredak i izazove.

Posedovanje sistema podrške pruža ohrabrenje i motivaciju, dok može stvoriti i nova prijateljstva. Na ovaj način, vaši treninzi će osim praktičnih koristi biti i veoma zabavni.

Možemo zaključiti da je uključivanje vežbanja u dnevnu rutinu ostvarivo uz organizovan pristup i određivanje prioriteta.

Počnite uz male korake, pažljivo planirajte i pronađite zabavne aktivnosti s kojima ćete spojiti treniranje kako bi vam započinjanje redovnog vežbanja bilo lakše.

Uz maksimalno korišćenje pauza i praktikovanje fizičkih aktivnosti umesto prevoza, treninzi će postati sastavni deo vašeg života. Budite uporni i odlučni kako biste vrlo brzo uvideli benefite na vaše celokupno zdravlje i blagostanje koje redovni treninzi donose.

Srbijanka Stanković

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!