Home Zanimljivosti Kako ubediti roditelje da ti nabave kućnog ljubimca?

Kako ubediti roditelje da ti nabave kućnog ljubimca?

by redakcija

Ako bi voleo/la da imaš kućnog ljubimca, ali tvoji roditelji se protive tome, moraš osmisliti novu i delotvorniju strategiju! Naravno, najprije razmisli jesi li spreman da preuzmeš potpunu odgovornost za svog malog prijatelja.

Životinja u potpunosti zavisi od svog vlasnika tako da je uvek i na vreme treba hraniti, davati joj svežu vodu, po potrebi voditi veterinaru, a pse treba i redovno izvoditi u šetnju. 

O kakvoj bi životinji zapravo mogao da brineš? 

Kada brineš o životinjama, uglavnom važi pravilo – što veća životinja, to veća i briga. 

Kada je reč o psima, osim što ih treba na vreme hraniti, povremeno ih voditi veterinaru, neophodno ih je i svakodnevno šetati najmanje tri puta (a u prvoj godini života 5 – 6 puta). Osim toga, moraš biti strpljiv i učiti svog psa lepom ponašanju – npr. da ne piški u stanu, da papuče nisu za igranje, da ne grize komšije kada svrate kod mame i tate na kafu itd. Ako si se odlučio baš za psa i siguran si da ćeš se o njemu lepo brinuti, onda malo pogledaj veličinu vašeg stana. Ako živite u jednosobnom stanu, zaboravi na nemačku dogu ili bilo koju od velikih pasmina pasa. 

Ukoliko misliš da nisi dovoljno veliki za psa ili mačku i da ne možeš zanemarivati školske obaveze, onda je bolje za početak nabaviti simpatičnog hrčka ili pticu, jer je oko njih potrebno manje brige. 

Saznaj sve o životinji koju bi voleo da imaš 

Kada si se odlučio koju bi životinju voleo da imaš kao kućnog ljubimca, onda daj sve od sebe da saznaš osobine životinje, kako se o njima treba brinuti, u kom delu stana ili kuće bi tvoj ljubimac živeo i koliko bi to koštalo i vremena i novca (sve to možes saznati na našem sajtu). Tvoji roditelji će biti prijatno iznenađeni kako si zrelo pristupio ovoj temi. 

Pokaži svojima da si dovoljno "porastao" za kućnog ljubimca 

Imati ljubimca je vrlo lepo, ali zapamti da je briga o životinji ozbiljna stvar. Pokaži tati i mami da se možeš brinuti o svom ljubimcu tako što ćeš uvek na vreme pisati domaći zadatak, u školi biti dobar učenik, a u kući pospremiti svoje igračke nakon svake igre. 

Ne gnjavi, već pitaj u pravo vreme 

Neke stvari u životu jednostavno moraš pitati u pravo vreme. Ako naučiš da budeš strpljiv i "ubodeš" pogodan trenutak za ostvarenje želje, to će ti biti od koristi celog života. 

Pravi trenutak nije čim se tata i mama vrate s posla i onako umorni padaju s nogu, niti od 19.30 do 20.00 dok tvoji sigurno prate izuzetno važne vesti na Dnevniku. Umesto toga, pričekaj sa svojom željom i celim setom obrazloženja kada ste u kući svi odmorni, srećni i bez obaveza. To je pravo vreme! 

Moraš biti strpljiv 

To što ćeš svoj plan obrazložiti u pravom trenutku ne znači da će odmah biti usvojeno od parlamentarne većine koju čine mama i tata. S vremena na vreme ih podseti na svoju želju, a u međuvremenu sve obaveze, kako iz škole tako i kućne, izvršavaj kao što smo ti i savetovali. Ako budeš dovoljno strpljiv, a želja za kućnim ljubimcem ti i dalje bude velika, svakako zaslužuješ da ti želja bude i ostvarena.

Izvor: zivotinje.rs

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!