Home InfoDruštvo Još miriše buke „Smederevke“

Još miriše buke „Smederevke“

redakcija

Malo je gradova u svetu koji imaju sortu grožđa po svom nazivu kao što je to Smederevo. Imamo jedinstvenu proizvodnu granu koja nema rok trajanja. "Smederevka" je nasleđe koje mora naći pravac daljeg razvoja. Ovu viziju i misiju povratka u budućnost ovdašnjeg vinogorja ima Slavoljub Saša Jeremić, vlasnik mlade, a već uspešne vinarije koja na 3,5 hektara zasada merloa i sovinjona od 2010. godine ispisuje nove stranice za buduće vreme nekada čuvenog vinskog regiona.

Mnogi tvrde da su grožđe i vino "smederevka", dva milenijuma od podizanja prvog vinograda, zauvek izgubljen brend. Ali, Smederevci nisu dokazali da je 30 miliona maraka, koliko je koštalo podizanje vinogorja kroz kombinat "Godomin", uzalud potrošeno.

U zlatno vreme, godišnje se ovde proizvodilo 30.000 tona "smederevke". Od 2.500 hektara ostalo je 200 hektara vinograda, dok su ostali raskrčeni i zapušteni. Zbog loše državne politike, vinogradari su bili prinuđeni da vade čokot po čokot. Uprkos tome, Smederevo je, ipak, ostalo sinonim za idealno podneblje za proizvodnju vinove loze i vrhunskih vina. Obnavljanje zapuštenih vinograda i podizanje novih težak je i skup posao, a strpljenje, naporad rad, glavne su odlike Vinarije "Jeremić" koja tipuje – na kvalitet. To dokazuje i medalja u Beču 2013. godine za vino "kanon" koje se našlo se među deset najboljih. U svom zasadu Jeremić ima 3,5 hektara, a nedostajuće količine nabavlja od nekoliko kooperanata u okruženju.

– Godišnje proizvedemo oko 20.000 litara vina, što je zanemarljiva količina, ali reč je o kvalitetnijim vinima koja nemaju masovnu potrošnju. Pripremamo se ove godine za podizanje novih 30 hektara vinograda, što je dovoljno za kapacitet u podrumu od 100.000 litara – kaže Saša Jeremić.

Kad je reč o isplativosti, ovde su spremni da čekaju.

– Proizvodnja vina kod nas je sada na pozitivnoj ravnoteži, ali sa vidljivim pomacima da će narednih godina davati sve bolje rezultate. Istrajnost je osnovna karakteristika u vinarstvu, jer kako je vinu potrebno vreme, tako i ekonomski interes mora da se sačeka – predočava Jeremić.

Sve su brojniji zahtevi iz inostranstva, tako da već imaju prve porudžbine iz Austrije, Nemačke, Rumunije.

Podrum "Jeremić" ima kapacitet 500.000 litara, a privode kraju radove na modernoj galeriji, sali za prezentaciju i degustaciju i apartmanima za smeštaj gostiju.

– U našem vinskom podrumu napravili smo veliku stalažu za arhivska vina, u koju može da stane oko 2.500 boca. To je naš trezor, naša vinska banka – naglašava Saša Jeremić i poziva kolege da se udruže, jer je to, kao i registracija novih vinarija, preduslov za razvoj vinarstva i vinskog turizma. 

ZLATO ZA "STARI ZAVET"

Vinarija "Janko", vlasnika Dragana Vasića, postigla je prošlog leta istorijski uspeh. Vino "stari zavet 2011" na Decanter World Wine Awards U Londonu, najprestižnijem svetskom ocenjivanju, dobilo je zlato i regionalni trofej za Centralnu i Istočnu Evropu za crveno vino u kategoriji iznad 15 funti. Ovo je prvo vino iz Srbije koje je ovde dobilo zlatnu medalju.

"DUET"

– "SMEDEREVKU" smo spojili sa sortom sovinjon blank u određenoj proporciji i dobili vrlo interesantno vino "duet" – navodi vlasnik Vinarije "Jeremić".

Jelena Ilić
 

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!