Home Info Izložba fotografija o susretima učenika i osoba sa mentalnim poremećajima

Izložba fotografija o susretima učenika i osoba sa mentalnim poremećajima

by redakcija

"Upoznajmo se, promenimo s(v)e" naziv je izložbe fotografija na kojoj će biti prikazani susreti srednjoškolaca iz Pančeva, Smedereva i Beograda sa osobama sa mentalnim poremećajima u cilju rušenja predrasuda prema tim ljudima, a biće predstavljena 10. decembra u beogradskom "Art centru".

Učeći o problematici mentalnog zdravlja, ljudskih prava, diskriminacije i omladinskog aktivizma na seminarima u toku prethodnih meseci, istaknuto je u saopštenju Ministarstva, "ovi mladi ljudi su uzeli stvari u svoje ruke i samostalno pokrenuli projekte u svojim školama".

Zahvaljujući njihovoj akciji, Gimnazija u Smederevu je dobila aparat za tople napitke, a uskoro će biti upriličena i prodajna likovna izložba kako bi se prikupila pomoć za azil za pse, ormarići za školu i još neke humanitarne akcije.

Đaci Farmaceutsko-fizioterapeutske škole u Beogradu pokrenuli su besplatne časove hemije za prijemni ispit, novčanu pomoć za đake slabijeg materijalnog statusa i povezivanje sa Medicinskom školom u Užicu.

Druženje đaka i osoba sa mentalnim poremećajima biće nastavljeno kako kroz njihove akcije, tako i kroz planirane posete specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević" u Padinskoj Skeli.

Projekat "Aktivizmom do ljudskih prava“ sprovode Građanske inicijative, a finansira Uprava za ljudska i manjinska prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

O utiscima nakon upoznavanja, govoriće đaci i članovi organizacije "Duša" sa predstavnicima organizatora izložbe – Građanskih inicijativa, kao i Ministarstva za ljudska i manjinska prava koje je podržalo projekat "Aktivizmom do naših prava" u koji su se uključili i korisnici psihijatrijskih službi.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!