Home Info Gradsko veće Smedereva odobrilo zemljište za rafineriju

Gradsko veće Smedereva odobrilo zemljište za rafineriju

by redakcija

Gradsko veće Smedereva prihvatilo je danas da se građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni da u zakup za izgradnju rafinerije.

Zainteresovan za izgradnju rafinerije u Smederevu je američko-holandski konzorcijum "Komiko oil" (Comico Oil) koji u Beogradu ima istoimenu firmu.

Zakup 113 hektara zemljišta bi trajao 99 godina.

O tom predlogu, utvrđenom na inicijativu gradonačelnika Predraga Umičevića, treba da se izjasni i Skupština Smedereva.

Na vlasti u Smederevu je koalicija Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i Grupe građana "Pokret za Smederevo Jasne Avramović".

U opoziciji su Demokratska stranka Srbije, Srpska napredna stranka, Srpska radikalna stranka i Grupa građana "Pokret za bolje Smederevo Milana Lukića".

"Ne znam kako će se izjasniti odbornici, ali moja sugestija je da se ponuda prihvati na sednici Skupštine. Nije se prvi put desilo da odbornici budu nejedinstveni. Ipak, očekujem da će projekat biti podržan u 'velikoj većini' jer je to interesu građana" rekao je gradonačelnik Umičević.

On je istakao da bi izgradnja rafinerije otvorila 500 radnih mesta i da bi na izgradnji bila angažovana mnoga preduzeća.

"Komiko oil" je tokom pregovora avgusta ove godine cenu zakupa zemljišta podigao sa 4,5 miliona dolara na oko devet miliona dolara što je, kako je naveo gradonačelnik, iznad tržišne cene.

Time što je "Komiko oil", kao jedini ponuđač, dao višu cenu od tržišne, u budžet grada za 60 dana odjednom ulazi 652 miliona dinara što je više od trećine gradskog budžeta, rekao je Umičević.

Prema izjavi Brajana Mareja, člana Nadzornog odbora američke kompanije "Komiko oversiz", objavljenoj oktobra u beogrdsom listu "Danas", izgradnja rafinerije nafte u Smederevu će koštati 250 do 400 miliona dolara.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela.

U rafineriji će se proizvoditi gorivo u skladu sa standardima EU: bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko se ukaže potreba, prodavaće se i u Srbiji, rekao je Marej.

"Rafinerija nafte Smederevo" bi imala 550 zaposlenih što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za rafineriju raditi oko 3.000 ljudi.

Kako je objavljeno u listu "Danas", "Komiko oil" će finansirati i prelazak smederevskih gradskih kotlarnica na gas, a ponudio je i da finansira prilagođavanje kamiona i autobusa javnih preduzeća za korišćenje tečnog naftnog gasa umesto skupljeg dizela.

Izvor: RTV

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!