Home InfoDruštvo Istorija ruleta

Istorija ruleta

redakcija

Rulet je kazino i kockarska igra. Naziv potiče od francuske reči ''Roulette'' što znači ''mali točak'' odnosno ''točkić''. Točak ruleta koji se okreće ima 37 ili 38 razdvojenih polja u koje loptica mora da upadne. Zbir svih brojeva na ruletu 1-36 je 666, zbog čega ga mnogi nazivaju đavolji točak.

Ruleti sadrže 36 brojeva i nulu, karaktericstično za evropski stil a i ostatku sveta izuzev američkog kontinenta. Postoje i ruleti koji imaju i jednu i duplu nulu što je karakteristika američkih ruleta koji se koristi na Karibima i Južnoj i Severnoj Americi.

Po pravilu za svaki novi spin (spin je proces bacanja kuglice koja mora da napravi minimum 3 rotacije u cilindru da bi spin bio validan) pravac cilindra se menja i kuglica se uvek baca u suprotnom smeru od kretanja cilindra.

Nastanak ruleta se vezuje za 18. vek, koji je nastao kao kombinacija nekoliko engleskih i italijanskih igara sa francuskom igrom koja je već imala naziv ''Roulette''. U obliku u kojem je danas poznat, počeo je da se igra u Parizu 1796. godine.

U početku se koristio samo sa jednom nulom, dok je rulet sa jednom i sa dve nule nastao u Nemačkoj, u kazinu blizu Hamburga 1843. godine, kako bi doprilneli raznovrsnosti igre i tako privukli nove igrače.

Kasnije, u prvoj polovini 20. veka, ova igra se igrala samo u dva grada. U kazinima u Las Vegasu i u Monte Karlu. 1970-ih godina, počinje nagla ekspanzija ove igre po kazinima širom sveta.

Izvor: Zanimljive Informacije

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!