Home Info Inner Lights predstava PATOS-a pobedila na festivalu u Sečnju

Inner Lights predstava PATOS-a pobedila na festivalu u Sečnju

by redakcija

Predstava pozorišta Patos, INNER LIGHTS, na 5. Međunarodnom festivalu alternativnog teatra u Sečnju, osvojila je nagradu za najbolju predstavu, a njen autor Vladislav Nešić za najbolju režiju.

Stručni žiri u sastavu, Goran Ibrajter (književnik, urednik Festivalskog centra Sterijinog pozorja), Igor Perišić (teoretičar književnosti) i Marko Vukosav (student III godne glume na AU u B. Luci), je doneo takvu odluku nakon 4 odgledane predstave na festivalu. Pored pozorišta PATOS na festivalu su učestvovali i Inex teatar iz Beograda sa predstavom Cirkoterapija, Propellerteatern iz Nyköping, Švedska sa predstavom Hajde da pričamo o rodu i Hleb teatar iz Beograda sa predstavom O(S)avesti – Esej u pokretu o Dadi Vujasinović.

Pozorište kao medij se u velikoj meri oslanja na sva naša čula. Putem njih, gledalac prima različite poruke i signale sa scene, a glumci nastoje da stvore emociju koja će premostiti jaz između imaginarnog sveta scene i onog realnog koji se nalazi na „sigurnoj" distanci, među sedištima publike. Predstava „Unutrašnja svetla" ruši nekoliko standarda. Posmatrač postaje deo scene i aktivan je učesnik svega što se odvija na njoj. Posmatrač postaje glavni glumac u predstavi koja se odvija oko njega i „samo" za njega. Pored ove barijere, ruši se još jedna bitna teatarska dogma. Posmatrač koristi sva čula sem jednog, čula vida. „Unutrašnja svetla" pretvaraju ovaj „hendikep" u prednost, a posmatrač predstavu „posmatra" kroz sva ostala svoja čula. Ovu izuzetno interaktivnu predstavu potpisuje Vladislav Nešić, koji je kroz rad sa slepim osobama došao do materijala koji se pretvorio u eksperimentalno putovanje na sceni. Nesvakidašnji koncept pruža po prvi put mogućnost slepim i slabovidim osobama da u potpunosti uživaju u jednom pozorišnom komadu, a osobe koje vide su kao publika izjednačene time što svi nose poveze preko očiju tokom 35 minuta.

Vladislav Nešić je predstavu priredio inspirisan materijalom slepih i slabovidih osoba, kroz saradnju sa Savezom slepih i slabovidih Smederevo. U predstavi igraju glumci PATOS-a: Ada Vera Petković, Dragan Dželetović, Dunja Petković, Filip Bančov, Ivana Jovanović, Ivana Radulović, Ivona Mitić, Kaća Zdravković, Katarina Pendić, Marija Stevanović, Nevena Gačić, Pavle Šakić i Vukosava Lazić. 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!