Home InfoPolitika Inauguracija predsednika Srbije u vili Obrenovića u Smederevu

Inauguracija predsednika Srbije u vili Obrenovića u Smederevu

by Redakcija

Inauguracija predsednika Republike Srbije, sudeći prema najavama Aleksandra Vučića,  mogla bi da se odigra u vili “Zlatni breg”, letnjikovcu dinastije Obrenović u Smederevu.

Potvrda ovoga, kao i tačan datum inauguracije, još nisu zvanično saopšteni. Nezvanično, nedavno je izabran datum od koga se potom odustalo. Prema nekim informacijama, koje nisu ozvaničene, inauguracija bi mogla da se dogodi 31. maja.

“Ako budem pravio, praviću u Smederevu, u kući Miloša Obrenovića. Ali, daleko je 31. maj – izjavio je za nacionalni javni servis Vučić, navodeći da će organizacija inauguracije zavisiti od političke situacije u svetu.

Inače, Aleksandar Vučić u prethodnom mandatu inaugurisan je takođe 31. maja.

Vučić je 31. maja 2017. godine položio zakletvu u nacionalnom parlamentu, čime mu je počeo petogodišnji mandat predsednika Srbije. Zakletvu je položio na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju.

Sada će zakletvu položiti, najverovatnije, u letnjem kraljevskom dvoru na imanju koga je, da podsetimo,1829. knez Miloš, osnivač dinastije Obrenović, kupio od izvesnog Turčina Muhameda.  Dvorski život ovde je ustanovljen za vreme kralja Milana i kraljice Natalije. Po razvodu kraljevskog para, vila je pripala Nataliji. Nakon ubistva kralja Aleksandra i Drage, 1903. godine, kraljica Natalija je letnjikovac poklonila pukovniku Antoniju Oreškoviću.

Vila je danas pod upravom države kao reprezentativni objekat Vlade Srbije, a za spomenik kulture proglašena je 2009. godine. Otvorena je za organizovane posete od 2016. godine.

 

SDCafe.rs
foto: A.Filić

Slične vesti

2 comments

Godo 20.04.2022 - 11:16

Nušiću dođi i ti da ga ovekovečiš onako kako si ti samo umeo

Reply
Plavi + 21.04.2022 - 06:55

Dobar i pravi potez A.Vučića da se konačno podigne i/ili vrati visoki rejtig Grada Smedereva! Veći deo današnjih smederevaca i ne zna šta je naš grad bio u srednjem veku i u tzv. modernoj Srbiji. I da se zna: u Smederevu su stolovali despot Đurađ Branković (1430.-1456.g.) i vožd Karađorđe Petrović (1805.-1808.g.)!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!