Home InfoHronika In memoriam Veroljub Ranković

In memoriam Veroljub Ranković

redakcija

Usled iznenadne i teške bolesti preminuo je direktor Regionalnog centra za zaštitu spomenika kulture Smederevo. Ekipa SDCafe-a upućuje najiskrenije saučešće porodici i prijateljima uz poslednji pozdrav dobrom čoveku i odličnom saradniku.

Veroljub Ranković diplomirani etnolog – savetnik, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo( Osečina 8.11.1956. otac Života, zemljoradnik, majka Stanojka, rođena Glišić, domaćica).
Osnovnu školu pohađao u Osečini, završio Bogosloviju 1976. godine u Sremskim Karlovcima, kada upisuje Filozofski fakultet u Beogradu i diplomira na grupi za etnologiju 1981. godine.

Radi u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo od 1983. godine, prvo kao pripravnik, zatim stručni saradnik, pa viši stručni saradnik i savetnik od 2006. godine. Stručni ispit, propisan za rad u delatnosti zaštite nepokretnih kulturnih dobara, položio je 1988. godine.

U svom dosadašnjem radu obavljao poslove vezane za objekte narodne arhitekture: evidentirao je preko 500 pojedinačnih i preko 200 objekata u sklopu urbanih i ruralnih prostorno kulturno istorijskih celina. Izradio je preko 50 odluka i predloga za pojedinačna utvrđivanja za kulturna dobra i jednu prostorno kulturno istorijsku celinu. Učestvovao je u izradi studija, projekata i elaborata( Vodenice i valjavice na reci Bistrici; Nepokretna kulturna dobra na prostoru akumulacije Vukan; istraživanje narodnog graditeljstva Podunavskog i Braničevskog okruka; Istraživanje za potrebe formiranja etno parkova Tulba u Požarevcu i Ceremošnja kod Kučeva; Istraživanje objekata vezanih za period života Vuka Stefanovića Karadžića; kuća Petra Dobrnjca u Požarevcu; vodenica Paulja Matejića u Melnicama; kuća Stanoja Glavaša u Selevcu…), zaštita spomeničkog nasleđa u prostornim, generalnim i regulacionim planovima opština Smederevo, Velika Plana, Žagubica, Smederevska Palanka, Petrovaca, Žabara, Velikog Gradišta i Golubca, učestvovanje u konzervatorskom nadzoru na radovima na zgradi mehane Mladenović u Saraorcima, vodenicama i valjavicama u Bistrici, crkvama brvnarama u Lozoviku, Pokajnici i Selevcu i na staroj kući porodice Milosavljević u Drugovcu.

U stručnim časopisima objavio preko 15. radova, vezanih za kulturnu baštinu Podunavlja i Braničeva.
Jedan je od osnivača Mladih istraživača Srbije i učesnik stvaranja Istraživačke stanice Petnica.
Član je Društva konzervatora Srbije i u dva mandata bio je član Predsedništva.

Od 1998 do 2000 godine koordinator odeljenja za istraživanje, valorizaciju i dokumentaciju dobara u Regionalnom zavodu, od 2000 do 2008. godine pomoćnik direktora , a od 2008. direktor Regionalnog zavoda.

Nagrađen Jubilarnom poveljom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, povodom 150. godina zaštite spomenika kulture Srbije i Poveljom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!