Home Info I „Donjeckstal“ želi „Železaru Smederevo“

I „Donjeckstal“ želi „Železaru Smederevo“

by redakcija

Dosad su stigle dve ponude za strateško partnerstvo u “Železari Smederevo” nakon što je ponudu juče dostavio i ukrajinski “Donjeckstal”, saznaje “Blic”. Prošle nedelje je stigla i ponuda rusko-češkog konzorcijuma “Junajted grup” u vlasništvu Rusa Igora Šamisa.

U Vladi su u ovom trenutku naklonjeniji Rusu, vlasniku konzorcijuma “Junajted grup” sa sedištem u Luksemburgu, koga čine češki “Plzen stil” i ruski “Bumaš” AD. On je direktno pregovarao sa srpskim zvaničnicima tokom prošlog meseca i favorit je jer su tokom razgovora Ukrajinci bili zainteresovani samo za jedan deo železare, toplu i hladnu valjaonica, ali ne i za celu fabriku iz Smedereva. U tom slučaju bilo bi im potrebno manje od polovine radnika, odnosno njih oko 2.000.
Predstavnici ukrajinske kompanije “Donjeckstal” nisu želeli da daju komentare za “Blic” oko svojih namera u srpskoj čeličani sve dok je u toku postupak oko pronalaženja strateškog partnera, ali su nam potvrdili da učestvuju na tenderu.

S druge strane, drugi ponuđač je već učestvovao na domaćim tenderima ranije. Naime, jedna od kompanija iz konzorcijuma “Junajted grup”, ruska “Bumaš” koja se bavi proizvodnjom čeličnih lajsni i otkovaka, u konzorcijumu sa drugom ruskom firmom „Rosmaštorg“ sa pet miliona evra pobedila je na tenderu za kupovinu „Prve petoletke“ iz Trstenika. Odmah potom, u januaru 2009, odustali su od kupovine domaćeg proizvođača hidraulike i pneumatike pravdajući se svetskom finansijskom krizom.

 

             Donjeckstal

  • osnovan 2002. u Donjecku, petom po veličini ukrajinskom gradu
  • jedan od najvećih ukrajinskih proizvođača čelika, uglja, koksa i sirovog gvožđa
  • deo je veće Energo grupe

 

              Junajted grup

  • konzorcijm ruskog Bumaša i češkog “Plzen stila”
  • bavi se proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika
  • zapošljava 945 ljudi, profit 490.000 evra, prihod od prodaje 128 miliona evra
  • vlasnik Igor Šamis

U moskovskom kabinetu Igora Šamisa rekli su za „Blic“ da njihov vlasnik ne želi da razgovara za novine u trenutku kad je u toku postupak oko prodaje železare.
Inače, naknada koju su morali da plate ponuđači za podnošenje prijave za ulazak u vlasništvo železare iznosi 10.000 evra. Da bi se uopšte kvalifikovali na tenderu, potencijalni strateški partneri treba da se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda ili proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika i ferolegura. Uz to, kompanija koja dostavi obavezujuću ponudu na javnom pozivu mora da ispuni uslove o prihodu u prošloj godini od milijardu evra, te da joj je vrednost imovine barem milijardu i po evra.

Ministarstvo finansija objavilo je, na osnovu zaključka Vlade Srbije, javni poziv za izbor strateškog partnera za „Železaru Smederevo“ prošle nedelje. Prijave se mogu dostaviti najkasnije do sutra do 16 časova po našem vremenu, a rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera je 4. maj.

Izvor: Blic

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!