Home Info I dalje pregovaramo oko Železare

I dalje pregovaramo oko Železare

by redakcija

 

U toku pregovori sa ruskom kompanijom oko Železare Smederevo, narednih dana očekuje dolazak delegacije kako bi se taj proces završio.
Kako je rekao državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić "očekujemo da u narednim danima ili tokom naredne nedelje dođe delegacija sačinjenja i od predstavnika ruske vlade da finalizujemo, odnosno dogovorimo se kako da se taj proces završi".
 
On je istakao da bi za Srbiju to bilo od izuzetnog značaja. 
 
"U vremenu kada je privreda u teškoj sitiaciji mislim da ćemo naći rešenje", rekao je Senić i dodao da izgleda bivši vlasnik "Ju es stil" planira da napusti i železaru Košice.
On je rekao i da do marta postoje državna sredstva za zaposlene Železare. Ako se do kraja ove godine postigne dogovor, Železara će moći da se pokrene posle marta iduće godine.
Tender za strateškog partnera za Železaru Smederevo produžen je krajem oktobra do 26. decembra.
Zainteresovane kompanije mogu da podnesu prijavu za tender do 2. novembra, a rok za dostavljanje obavezujucih ponuda je 26. decembar. 
Prethodni rok za dostavu obavezujucih ponuda, na tenderu objavljenom 8. oktobra, za strateškog partnera smederevske železare, bio je 26. oktobar, a do 19. oktobra prijavu za otkup tenderske dokumentacije je jedino podnelo zavisno preduzece ruske kompanije Uralvagonzavod (UVZ).
"Železara Smederevo" osnovana je pod imenom "SARTID" (Srpsko akcionarsko rudarsko topionicarsko društvo) 1913. godine, a nakon stečaja i privatizacije 2003. godine menja ime u "Ju-es stil Srbija".
 
U januaru ove godine Vlada Srbije otkupila je za simbolicnu cenu od jednog dolara smederevsku železaru od americke kompanije, nakon što je "Ju es stil" saopštio da se povlači iz tog posla zbog ogromnih gubitaka i pada cena celika na svetskom tržištu.
Vlada Srbije je raspisala tender za izbor strateškog partnera Železare Smederevo 18. aprila, a krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj ove godine. Medjutim, taj rok je bivša vlada produžila prvo do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!