Home Info Hagani Hibiboglu dobio „Zlatni ključ Smedereva“

Hagani Hibiboglu dobio „Zlatni ključ Smedereva“

by redakcija

Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“ od 16. do 18. oktobra po 49. put održava se u Smederevu, najavili su organizatori. Ovogodišnji dobitnik „Zlatnog ključa“, glavne pesničke nagrade festivala, je azerbejdžanski pesnik Hagani Habiboglu. Jedan je od najistaknutijih pesnika Azerbejdžana, iako po obrazovanju matematičar. Poeziju piše od đačkih dana, debitovao je u dečjim časopisima, da bi potom dospeo i u brojne ugledne književne i kulturne časopise. Autor je četiri zbirke pesama, a dobitnik je prestižnih nacionalnih nagrada.

„Kako sam za sebe kaže, u formalnoj organizaciji svoje poezije ponaša se kao matematičar – jer u matematici nema suvišnih reči, njegova poezija odaje utisak surove discipline hiljadugodišnje tradicije azerbejdžanske lirike, a istovremeno iznenađuje otvorenošću i nervom za egzistencijalne probleme savremenog čoveka“, obrazložio je odbor za dodelu „Zlatnog ključa“.

Prema rečima Gorana Đorđevića, direktora festivala, Azerbejdžan je otvorio katedru za srpski jezik i književnost, čime je otvorio vrata našem jeziku i kulturi, što smo i mi takođe učinili nagradivši njihovog pesnika.

– Vrlo malo se zna o poeziji koja se tamo stvara, a ona sadrži i istočne i zapadne komponente, persijske motive, prastare kavkaske ideje o poeziji i sve se to naslanja jedno na drugo, pa za razliku od evropskih zemalja koje brzo raskidaju sa tradicijom, ove zemlje su se prvo utemeljile u svojoj kulturnoj prošlosti da bi je kasnije nadzidavale i pravile večiti spoj sa prošlošću – rekla je prevodilac Vera Horvat, istoričarka umetnosti i pesnikinja iz Smedereva.

Nagrada „Zlatni ključić“ za dečju poeziju ove godine ostaje u Smederevu. Dobitnik je ovdašnji pesnik i novinar Jovica Tišma, inače inicijator ove nagrade.

„Dobro je da baš u Smederevu, gradu pesništva, upravo u imenu laureata Tišme, imamo pesnika koji velikim kreativnim darom i žarom priziva u igru, a igra se razgranava kolektivitetom“, napisao je čuveni srpski pesnik za decu Mošo Odalović, i sam Smederevac.

– Ova nagrada me svrstava u dobro pesničko društvo. Radujem se da ono što uradim za decu nekome pričini radost i to mi je najvažnije priznanje i potvrda kroz „Zlatni ključić“ – rekao je Tišma.

U najuži izbor za nagradu „Zlatna struna“, za najbolju pesmu festivala, ušlo je pet pesama, od kojih će stručni žiri i publika posebno odlučivati.

Povelju „Zlatko Krasni“ za prevođenje savremene poezije ove godine dobija Silvija Monros Stojaković, dok povelja lokalnog lista „Naš glas“ ide u ruke Smederevki Jasminki Nadaškić Đorđević. Tu su i nagrade „Smederevski Orfej”, za zavičajne autore, i tradicionalna nagrada publike.

Svečanom otvaranju festivala zakazanom za sredu, 17. oktobar, od 19 časova, prethodi pretfestivalski program koji je počeo 10. a traje do 15. oktobra. Zvaničan program manifestacije kreće dan kasnije, Sajmom poezije u Narodnoj biblioteci Smederevo. Ostali programski sadržaji odvijaće se u ovdašnjem muzeju, Malom gradu i Jerininoj kuli u Smederevskoj tvrđavi, letnjikovcu Obrenovića „Zlatni breg“, Vinskom gradu, srednjim školama Smedereva i u Centru za kulturu gde se održavaju glavni programi.

Na „Smederevskoj pesničkoj jeseni“ biće predstavljena i prva knjiga poezije Predraga Živkovića Tozovca, istaknutog srpskog pevača za koga se malo zna da piše poeziju. Tu je i tradicionalno veče Orfeja – susreti pesničkih meridijana, zatim promocija ovogodišnjih izdanja festivala, izložba fotografija – Azerbejdžan – zemlja svete vatre, Meridijani – poezija stranih i domaćih pesnika, gostiju festivala i drugi programski sadržaji.

 

O.Milošević

Izvor: Politika

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!