Home InfoDruštvo Gradska kafana Grand: Ogledalo propadanja u isčekivanju novog zakupca

Gradska kafana Grand: Ogledalo propadanja u isčekivanju novog zakupca

by Redakcija

Gradska kafana GRAND ne radi više od tri godine.
Zašto, to građani Smedereva niti znaju niti mogu da razumeju.

Od kada su se odavde, odlukom gradske vlasti, bukvalno preko noći, iselili učenici Ekonomske škole koji su ovde imali praktičnu nastavu, u kafanu nije kročila ljudska noga. Na vratima je samo osvanuo natpis „Restoran Grand neće raditi od 28.9.2019. do daljnjeg.“ To daljnjeg, još nije …

Podsetimo se, nakon više godina od poslednjeg gosta u kafani, gradska vlast, koja gazduje objektom, ključeve je predala nastavnicima i učenicima Ekonomsko-trgovinske škole koji se obrazuju za kuvare, konobare, poslastičare, turističke tehničare. Izvođenje prakse u restoranu otvorenog tipa odobrilo i Ministarstvo prosvete, a stigle su i vredne donacije za osposobljavanje moderne kuhinje. U kafani se za buduća zanimanja obučavalo oko 500 učenika. I onda je, ko zna zbog čega, najednom Grad odlučio da iseli školarce.

Od tada, niko nije našao za shodno da nekoga ovde useli.

Propada prostor, inventar, gube se milioni koji su mogli da se sliju u gradski budžet, da je objekat bio, na primer, dat u zakup. Bilo je i predloga da se ovde otvori prava gradska kafana, kao što je ima većina gradova u Srbiji. Da bude simbol grada, kao što već skoro čitav vek i jeste. Ili da bude hotel koga, inače, nemamo. Ni to nije prošlo.

Sada se ovaj prostor daje u zakup za skoro 440.000,00 dinara mesečno, sa obaveznim depozitom od 876.000,00 dinara.
Da li će legendarni Grand dobiti novog vlasnika posle dosta godina ostaje da se vidi.

Ovde je nekada i bio hotel, podsećanje za one koji su se rodili kasnije. Gradska kafana građena je od 1926. do 1928. godine, po projektu arhitekte Nikolaja Krasnova. Na spratu je bilo 18 spavaćih soba. U baštu je krajem šezdesetih godina postavljena fontana sa skulpturom „Kupačice“, rad akademskog vajara Aleksandra Zarina.

Ovde su sedeli ambasadori, državnici,  državni činovnici, umetnici.  Ovde su stasavale muzičke legende Cune, Toma Zdravković, Tozovac, Nada Knežević, muzicirao je Vladeta Kandić Bata Kanda.

O ovome je SDCafe.rs već pisao pa evo podsećanja za one koji su zaboravili ili nisu imali priliku da čitaju.

Grand

Slične vesti

1 comment

Sladjan 23.02.2023 - 18:21

koji interes ima bilo ko ako Kirija 4000 evra mesečno…..šta vam je ljudi ko da izdajete vilu na Dedinju?

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!