Home InfoEkologija Građani Smedereva zasadili 178 stabala jablanova

Građani Smedereva zasadili 178 stabala jablanova

Redakcija

Tokom poslednje 3 nedelje na više lokacija u Smederevu organizovana je sadnja velikog broja jablanova. Udruženim snagama sa inicijativom Crveni bedževi, jedna porodica je uspela da ostvari svoju ideju o masovnoj sadnji i ostavi u amanet nešto za buduće generacije.

Novembarska sadnja borova koju su organizovali Crveni bedževi inspirisla je članove jedne Smederevske porodice da preduzmu konkretnu akciju za pročišćenje vazduha i ulepšavanje našeg grada. Uz njihovu donaciju, a uz logističku i organizacionu podršku inicijative Crveni bedževi, posađeno je čak 178 novih stabala jablanova u našem gradu. U sadnji su učestvovali građani, volonteri, đaci i rukovodstvo dve škole koje su prihvatile dar, ali i sami donatori sa svojim prijateljima.
Gde će se sve za deceniju ili decniju i po zeleneti šumarci proizašli iz ovih akcija?

  • 58 stabala u dvorištu OŠ “Branislav Nušić”
  • 50 stabala u OŠ “Sveti Sava”
  • 32  na obali Vučačkog potoka
  • 23  na obali Jezave kod sportskog aerodroma
  • 10  sa jezavske strane Tvrđave
  • 5 sadnica prostor obezbedila čak i hladnjača “Voćar Escargo” u svom dvorištu.

32  stabla zasađeno je na obali Vučačkog potoka

Ovaj pozitivan primer, koji nas je u vreme praznika sve obradovao, jedan je mogući put ka zelenijem gradu i čistijem vazduhu.

23 stabla zasađeno je na obali Jezave kod aerodroma

S druge strane, više građanskog entuzijazma dobro bi došlo organizatorima sadnje, jer je u pitanju obiman posao.
“Sadnja većeg broja stabala traži ozbiljnu organizaciju i logistiku, pa često glavni izazov nisu same sadnice, već da se nađu lokacije koje su dozvoljene, kao i da se organizuju ljudi koji će fizički to učiniti. Zbog toga Bedževi pokreću Zeleni klub u koji mogu da se prijave svi građani koji žele da pomognu u budućim sadnjama na bilo koji način”, kaže Nataša Rašković, koja je koordinirala i ovom, trećom po redu masovnom sadnjom Crvenih bedževa.

10 stabla zasađeno je sa jezavske strane Tvrđave

Svi želimo zdrav vazduh i hlad, te ova praznična priča može svakom od nas da navede da razvije nove ideje za zdraviju okolinu u 2022.godini. Svi zainteresovani za buduću pripomoć u sadnji mogu da se prijave putem ovog linka  i priključe se budućim sadnjama inicijative Crbeni bedževi. Tokom poslednje dve grejne sezone ova organizacija zasadila je širom Smedereva ukupno 324 stabla.

 

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!