Home InfoHronika Grad usvojio predlog odluke o držanju i postupanju sa životinjama

Grad usvojio predlog odluke o držanju i postupanju sa životinjama

by redakcija

Skupština grada Smedereva usvojila je predlog odluke o  uslovima držanja, postupanja i zaštiti domaćih životinja za koju je preduslov da se izgradi prihvatilište za koje je urađen projekt u skladu sa evropskim standardima.

Ivan Stevanović, član Gradskog veća za životne sredine naveo je agenciji Beta da je načinjen i projekt za izgradnju prihvatilišta.

Odluka je doneta 2005. a u međuvremenu su usvojeni novi zakoni na nivou Republike pa je i predlog odluke sada usklađen sa evropskim standardima.

Pošto će u prihvatilištu biti i grejanja, neki su to nazvali hotelom za pse, ali to je samo, rekao je Stevanović,  u skladu sa evropskim standardima.

Stevanović je dodao da će se prihvatilište graditi jer je utvrđeno da je samo tokom prošle godine, za vansudska poravnanja zbog ujeda pasa, grad izdvojio više od 10 miliona dinara, a procene da u Smederevu ima više od 1.500 pasa na ulici, govore da se će biti potrebno sve više novca za vansudska poravnanja, i da je racionalnije izgraditi prihvatilište.

Stevanović je naglasio da će prihvatilište imati i doktora veterine koji će voditi brigu o psima u prihvatilištu i onima koje će biti prihvaćene.

Boravak u prihvatilištu pored ishrane podrazumeva čipovanje, zdravstvenu zaštitu, sterilizaciju i evidenciju.

Neki psi će posle izlečenja, čipovanja i sterilizacije biti vraćeni u sredinu iz koje su dovedeni u prihvatilište, ali će biti pod kontrolom i, posle sterilizacije, drugačije prirode.

Odluka o držanju kućnih ljubimaca obuhvata i kaznenu politiku za ljubitelje ili imaoce životinja koji, šetajući ljubimce, ne vode računa o okolini, počev od ugrožavanja prolaznika do prljanja javnih površina.

msp
 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!