Home InfoEkologija Francuska firma SADE CGTH strateški partner za izgradnju deponije

Francuska firma SADE CGTH strateški partner za izgradnju deponije

by redakcija

Francuska firma SADE CGTH  strateški je partner za izgradnju deponije u Smederevu, na lokaciji Jelen do, predviđenoj još 1998. godine. Do kraja godine trebalo bi da bude formirana nova javno-privatna firma. Uskoro će biti formiran pregovarački tim koji će utvrditi detalje dvdesetpetogodišnjeg ugovora.
Na ponovljenom konkursu, francuska kompanija SADE CGTH je prema odluci Komisije za izbor strateškog partnera za izgradnju sanitarne deponije dala najpovoljinu ponudu.
Strateški partner se uobavezao da u posao investira 43 miliona evra u narednih 25 godina koliko traje ugovorna obaveza.
12. jula 2011. godine Komisija je pristupila otvaranju ponuda za izbor strateškog partnera  za izgradnju Regionalne sanitarne deponije. Pristigle su ponude od tri firme
 Porr – Werner & Weber,  A.S.A. Eko d.o.o.  i SADE CGTH.
Komisija je konstatovala da su pristigle ponude ispravne i nakon detaljnog razmatranja  ponuda  donela odluku o izboru strateškog partnera. Eksploatacioni period deponije u Godominskom polju istekao je još pre četrnest godina.
Prema rečima Milije Barovića, predsednika Komisije za izbor strateškog partnera za izgradnju sanitarne deponije u Smederevu, prednost je data francuskoj kompaniji zbog njene spremnosti da investira ne samo u deponiju nego i u infrastrukturne projekte koji su neophodni da bi zajedničko preduzeće počelo da radi. Zaključke i preporuke Komisija će dostaviti gradonačelniku Smedereva i  predsedniku opštine Kovin, kako bi sa izabranim partnerom nastavili pregovore i potpisali ugovor.
"Reč je o ozbiljnom konzorcijumu, sudeći prema podacima iz ponude. Značajno je i to da će sa 7,5 miliona evra, koliko se ponuđač obavezao da uloži u prve dve godine, biti nabavljeni oprema i vozila, čime će biti omogućeno odvoženje otpada iz okolnih sela, tvrdi dr Ivan Stevanović, član Gradskog veća za ekologiju. Za grad je važno, objašnjava dr Stevanović, to što se kompanija u ponudi obavezala da preuzme sve  radnike ovdašnjeg preduzeća "Čistoća". Naime, predviđeno je da nova, zajednička, javno-privatna firma prihvati sve sadašnje radnike (ukupno 215 zaposlenih), koji rade na tim poslovima u Smederevu i Kovinu.
Između ostalog, u ponudi je predviđeno da u gradu bude više "zelenih ostrva" na kojima će biti postavljeni kontejneri za odlaganje različitih vrsta otpada, čime će se vršiti primarna selekcija otpada.

Izvor: Grad Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!