Home InfoDruštvo FOTO: Održana javna debata na temu „Da li je ekologija politika?“

FOTO: Održana javna debata na temu „Da li je ekologija politika?“

by Redakcija

U Smederevu je održana nesvakidašnja javna debata a temu „Da li je ekologija polutika?“.
Ovakav vid javne i transparentne debate se nije dogodio u Smederevu u poslednih ko zna koliko godina.
Na Trgu u Smederevu u prisustvu stotinak građana, gvorili su meteorolog i dugogodišnji načelnik Agencije za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović, arhitekta Dragoljub Bakić, advokat Rodoljub Šabić, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić i Nikola Kolja Krstić iz Pokreta Tvrđava.

Debata je započela uvodnim rečima Željka Bodrožića koji je naglasio važnost ovakvih tribina, kako bismo otvarali teme koje se tiču interesa građana. Takođe, on je uporedio probleme Smedereva sa vazduhom, i probleme Zrenjanina i Kikinde sa pijaćom vodom, što je nedopustivo u 2021. godini ako smo na putu ka Evropskoj Uniji. Bodrožić je govorio i o položaju medija u Srbiji koji imaju izuzetno važnu ulogu u odbrani demokratije.

Dragoljub Bakić je istakao zadovoljstvo što govori u Smederevu, ali je upitao okupljene Smederevce da li su malodušni i da li će nastaviti da trpe da ih truju i ugrožavaju zdravlje. Bakić je istakao izazove sa kojima će se suočavati Srbija u smislu politike i ekologije, posebno apostrofirajući probleme sa projektom beogradskog metro i Makiša. Bakić je istakao da je potrebno 30 milijardi evra i 30 godina, da bismo uspeli da ispunimo sve što stoji u poglavlju 27, što je izuzetan izazov prema kome se državne institucije ne odnose na pravi način. Takođe, Bakić je rekao da ekologija jeste politika, jer utiče na naše živote, a nečinjenje državnih organa ugrožava zdravlje građana.

Rodoljub Šabić je rekao da problemi ekologije nisu problemi bilo koje vlasti, već kontinuirani problemi koji nas prate godinama unazad. Veliki problem sa Železarom Smederevo on vidi u domenu netransparentnosti, budući da su mnogi dokumenti bili skrivani. Istakao je negativnu ulogu stranog menadžmenta koji je angažovala država Srbija, a koji je pravio 100 miliona evra gubitka svake godine, 4 godine u nizu. Na kraju niko nije odgovarao. Šabić je ocenio da bi novcem koji je uzalud bačen usled javašluka, moglo da se reši zagađenje koje dolazi iz Železare.

Milenko Jovanović je istakao da je ekologija pre svega pitanje zdravlja ljudi, a da nažalost državni organi ne čine dovoljno da bi se problemi sa zagađenjem rešili. Jovanović je istakao da su javne debate na ovu temu izuzetno važne i da bi građani trebalo što više da se uključuju u političke procese, jer ekologija u Srbiji jeste politika.

Nikola Kolja Krstić iz Pokreta Tvrđava je izrazio zadovoljstvo što je prvi put u Smederevu održava ovakva debata, i da je izuzetno važno da se otvaraju ovakve teme koje dodatno podižu svest građana. Krstić je naglasio da niko iz Tvrđave nije protiv Železare i da bi najviše voleo da kineska kompanija pravi dvostruko veći profit, ali ne po cenu zdravlja građana i kršenja zakona. Krstić je rekao da ekologija jeste politika i da ne bi trebalo bežati od politike, jer je politika u najvećoj meri i dovela do nečinjenja i mnogih problema.

Na početku tribine, promovisana su 4 saveta organizacije Pokret Tvrđava. Savet za ekologiju će voditi Milenko Jovanović, smenjeni Načelnik za vazduh Agencije za zaštitu životne sredine. Savet za obrazovanje i kulturu će voditi dr Ilija Danković, arheolog. Savet za prava radnika će voditi Dušan Gole, poznati smederevski sindikalac, i Savet za medije će voditi novinarka Anika Živanović, dugogodišnja smederevska novinarka.

Slične vesti

6 comments

mlan 25.04.2021 - 15:38

Srbenda do Srbende,fali samo jos Jovo Kapicic da prica o ekologiji!

Reply
Bivša Smederevka 25.04.2021 - 19:19

Kakva ekologija, kakvi bakrači! Cilj Kostića je da (preko“Tvrđave“) uplovi u politiku, a preko nje da se dočepa vlasti. Onda može da pluća od „kineskog otrova“oporavlja gde zaželi i mirno da čeka penziju. (Iskreno-i nije loš postupak, možda i prođe-u Srbiji je sve moguće!)

Reply
MILANCE 26.04.2021 - 11:51

Jeftini i providni pioni u sluzbi placenika

Reply
placen 26.04.2021 - 13:53

Koliko mi se gadi Vuciceva diktatorska politika , mnogo vise mi se gadi vasa, svi ste eksponenti CNN kuce u Srbiji koja se zove N1. Jedna ekipa visi na Pinku a druga na N1. Treba li da ode Kurta pa da dodje Murta. A ti decko pitaj tatu i dedu kad si se rodio u zagadjenom Smederevu mi sno pravili 2 miliona tona gvojza, znas li kako je onda bilo zagadjenje. I grad je bio i lepsi i cistiji.Vidi gde se nalazi zelezara u Zenici.Zasto se ne boris da zatvorite kotlarnice na mazut , da zabranite dizel automobile, da izmestite deponiju iz centra grada, da zabranite lozenje fosilnih goriva znas zasto , zato sto za to ne dobijas pare momce.

Reply
Ivana 28.04.2021 - 09:08

Da li je istina da je gradonačelnik Jovan Beč ponavljao razred? Da li neko zna nesto o tome.

Reply
žika 05.06.2021 - 12:35

Ekologija jeste politika, ali je u Smederevu svaka politika ubijena ili anestezirana. Ne znam da li je Beč ponavljao razred, nije ni važno; on nije gradonačelnik – nego lutka koja fizički igra ulogu gradonačelnika (lepo mu stoji odelo).

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!