Home Info Festival poezije objavio dvojezično 13 knjiga

Festival poezije objavio dvojezično 13 knjiga

redakcija

Međunarodni festival poezije “Smederevska pesnička jesen” objavila je dvojezično u ediciji “Meridijani” 10 pesničkih zbirki, dve zbirke nagrađenih poeta i svesku stihova pet pesnika koji pišu na srpskom jeziku i konkurišu za nagradu “Zlatna struna”.
 
Na bengalskom i srpskom jeziku objavljena je zbirka “Pesme” Asne Sanjal. Bengalski je drugi po broju ljudi koji ga govori u Indiji od bezmalo milijardu stanovnika te zemlje. Sanjak je jedan od vodećih pesnika Kalkute, naveo je organizator festivala. Knjigu je s engleskog preveo Dragan Dragojlović.
 
“Sarajevski rukopis” Stevana Tontića objavljen je na nemačkom i srpskom jeziku. Pesničku zbirku “Slaganje vremena” ruskog pisca Sergeja Golovjuka prevela je na srpski jezik Vera Horvat.  
 
Zbirka Radomira Andrića “Pepoznavanje samoće” na španski je prevela Silvija Monros Stojaković. Knjigu italijanskog pesnika Nikole de Mateo “Još uvek stihove pišem” na srpski je preveo Dragan Mraović.
 
“Ljubavne pesme o ratu” poetese iz rasejanja Ljubice Rajkić na engleski preveo je Ljubomir Zlatanović, a Ljubica Rajkić je na srpki prevela knjigu pesama rumunskog pesnika Roberta Šerbana “Bioskop u mojoj kući”.
 
Zbirku pesama “Godovi, strofe” Slobodana Rakitića na engleski je preveo Lazar Macura. “Sekstina o reči” naslov je pesničke zbirke francuskog poete Žan Reda. Zbirku je na srpski preveo Kolja Mićević. Zbirku Gorana Đorđevića “Mete na grudima” na engleski je preveo Lazar Macura.
 
U ediciji “Zlatni ključ” objavljen je dvojezično izbor iz pesništva ovoogodišnje dobitnice “Zlatnog ključa Smedereva” Kazuko Širaiši. Izbor je sačinila i prevela na srpski Kajoko Jamasaki.
 
U ediciji “Zlatna struna” objavljena je zbirka sa pesmama pet pesnika koji su ušli u najuži izbor na konkursu za nagradu “Zlatna struna”.  
 
Festival je  u ediciji “Zlatni ključić” objavio knjigu “Postojbina radosti” pesnika Laze Lazića, dobitnika nagrade za stvaralaštvo za decu “Zlatni ključić Smedereva”.
 
(Kraj) msp

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!