Home InfoHronika Facebook grupa podseća na dobra, stara vremena

Facebook grupa podseća na dobra, stara vremena

by redakcija

DA li ste spremni za TV vremeplov? Ili ste u njega već zaplovili? Hajde, dajte nam ruku, vodimo vas nazad. Poziv važi za sve jugonostalgičare, TV manijake, (ne)odrasle… Za sve koji žele da se makar na trenutak vrate u detinjstvo. Procedura je jednostavna: samo kliknete na sajt www.dobra-stara-vremena.com ili postanete ljubitelj istoimene grupe na „Fejsbuku“. I tu ste – u sedamdesetim i osamdesetim, neretko slavljenim i dozivanim kao zlatne godine. Ako su vam prve asocijacije na njih žmurka, lastiš, trula kobila, između dve vatre, školica, i ako glasate za Toma i Džerija, Duška Dugouška, Slončeta Ćiru – na pravom ste mestu.

Za tri i po meseca koliko postoje, obogaćeni su starim crtaćima, serijama, filmovima, emisijama, reklamama. Sadržajima koji su bojili naše medijsko nebo pre tri, četiri decenije. U potrazi za „krivcima“ naišli smo na čuvare uspomena – Dušana Ćuću (34) i Vladu Bijanića (33). Entuzijasti iz Smedereva poželela su da se „poigraju“ sa sećanjima svojih vršnjaka, iako, priznaju, nisu ni slutili da će toliko njih inspirisati na povratak u detinjstvo.

– Kada smo osnivali grupu, a potom i sajt, imali smo samo želju da generacije koje su odrastale sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, podsetimo na period kada smo, čini nam se, živeli lepše i srećnije – priča Vlada.

 

Osim što su računali na sentimente današnje „velike dece“, Dušan i Vlada su želeli da animiraju i generacije rođene u ovom veku i pokažu im kako da zdravije odrastu.

– Sve češće „ugošćavamo“ i mlađe generacije. Nezadovoljni novijim crtaćima prepunim nasilja, emisijama bez poruka i serijama bez smisla, roditelji obično upućuju decu na nas – objašnjava Dušan i dodaje da su se mnoga deca, zahvaljujući ovom sajtu, prvi put sreli sa „Acom poštarom“, slušali „Priče iz Nepričave“, „spuštali se“ niz „Muzički tobogan“, „ređali“ čuvenu „Kocku, kocku, kockicu“, smišljajući pojmove „Na slovo, na slovo“…

A sve to se našlo na jednom mestu tako što je Dušan, iz ličnog gušta, godinama skupljao materijal, praveći arhivu koja je danas zlata vredna. Poželeo je da je podeli s drugima i u tome mu je pomogao Vlada, koji je zadužen za kompletan tehnički deo sajta i grupe. Vremenom su posetioci i fanovi počeli da prilažu svoje „blago“.

Dušan i Vlada i sami često požele da odgledaju snimke starih utakmica reprezentacije, prisete se kako je Beograd nekada izgledao, ukradu fore iz „Top-liste nadrealista“, nasmeju se „Babinom unučetu“ i „Mapetovcima“, zavire u „Bolji život“, pokucaju na vrata zaboravljenih asova… I Duško Radović je opet popularan, pa se ispod njegovog „Dobro jutro, Beograde“ ređaju pohvalni komentari nostalgičara.

– Mnogo je odraslih koji će zauvek biti deca u duši. Posebno ih raduju snimci reklama, igre koje su se igrale na ulici, a ne na kompjuteru, fotografije slatkiša koji se odavno ne proizvode ili su promenili ambalažu… Riznica uspomena svima je na dohvat ruke – objašnjava Dušan.

Jedan „vremeplovac“ je, kažu osnivači, predložio da se „Dobra stara vremena“ stave pod zaštitu Uneska. Možda nisu jedini izvor zabave, ali su svakako, smatraju Dušan i Vlada, bolja alternativa od raznih turskih sapunica, „velikih bratova“, „farmi“, „šopingholičarki“…

Uostalom, uskočite u vremeplov i proverite kako je to bilo nekad. I vratite se u detinjastvo, makar na trenutak.

I POZNATI U “VREMEPLOVU“

BROJNE poznate ličnosti su „uplovile“ u „dobra stara vremena“. Eva Ras, koja je redovno na netu, kaže da joj se dopada ideja ovog sajta, iako snimci serija njima, glumcima, baš ne idu u prilog, jer oni često žive od repriziranja na TV. Marko Živić smatra da su prohujala vremena svakako bila sjajna i da je lepo prisetiti ih se, uz zadršku da, ipak, treba živeti u sadašnjosti.

 

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!