Home Info Otvorena Slobodna zona na više od sto hektara

Otvorena Slobodna zona na više od sto hektara

redakcija

U Smederevu je pored stare, otvorena nova Slobodna zona na nešto više od 100 hektara s tendencijom da se proširi na 200 hektara.

Otvaranju Slobodne zone prisustvovao je i ministar u Vladi Srbije Dragan Šutanovac.

Ovakve slobodne zone podstiču ekonomski razvoj, omogućavaju investicije domaćijh i stranih privrednika, da se lokalno stanovništvo zaposli i da se grad stabilizuje, poručio je ministar Dragan Šutanovac.

Srbija je samo prošle godine izvezla proizvoda za oko milijardu više evra, zahvaljujući ovakvim proizvodnjama kakave postoje u Smederevu , Srbija je uvezla proizvoda za dve milijarde manje, dodao je Šutanovac.

"Imamo 22 firme u okviru Slobodne zone, a razgovaramo s nekoliko stranih firmi, i u skorije vreme očekujemo dobru budućnost Slobodne zone a to znači i bolju budućnost Smedereva, a to je uposlenost i stabilan život. Očekujemo da se u Slobodnoj zoni, u prvo vreme, zaposli oko 4.000 ljudi" rekla je novinarima direktor Slobodne zone Nada Kokot.

Slobodna zona podrazumeva otvaranje radnih mesta, izvoz robe i usluga iz zone i uvoz robe u zonu slobodni i na njih se ne plaća carina i druge dažbine, ni porez na dodatnu vrednost, dodala je Kokot.

Osnivači slobodne zone su Smederevo, belgijska firma Meteć koja u staroj industrijskoj zoni prerađuje cevi i limove, izrađuje zavarene konstrukcije. Ta firmai učestvuje sa 30 odsto u ukupnom kapitalu društva.

Među osnivačima su Inter–mehanika, Mitrašinović,  Nafta AD Beograd i Tomi Trade, firma za pretovar robe.Ta firma učestvuje sa 10 odsto u ukupnom kapitalu društva.

msp

 

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!