Home InfoHronika Dvaput više elektronskih narukvica

Dvaput više elektronskih narukvica

by redakcija

 

Prema rečima Zorane Vučićević, portparola Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, kancelarije će se otvoriti u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu, Užicu, Leskovcu, Čačku, Smederevu i Pančevu.
 
"U ovim kancelarijama vršiće se nadzor nad sprovođenjem kazni. Poverenici će voditi računa o svakom osuđenom ponaosob – ako ide na posao, da li se vraća pravo kući, ako ne sme da napušta stan, da li je ispoštovao zabranu. Radiće se procene da li u određenoj kući postoje uslovi za elektronski nadzor i dostavljati redovni izveštaji Upravi," kaže Vučićević. 
 
Ovakve ispostave već postoje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Somboru i Subotici. Zato su sudovi u drugim gradovima nerado izricali alternativne kazne. Ovo će se sada, sa širenjem mreže praćenja, promeniti. 
 
U ovom trenutku 348 ljudi u Srbiji nalazi se u kućnom zatvoru s elektronskim narukvicama, a 38 ih obavlja rad u javnom interesu. Od početka godine njih 191 odslužilo je kazne rada, dok je od 5. januara 2010, kada je stavljena prva elektronska narukvica, njih 520 bilo kompjuterski praćeno. 
 
Zato, u skladu s preporukama Evropske komisije, a i da bi se rasteretili domaći zatvori, koji su, uprkos amnestiji, i dalje prebukirani, Vlada za sledeću godinu planira nove zakone o probaciji (uslovna i nadzirana sloboda) i o izvršenju krivičnih sankcija. Očekuje se da će se posle toga broj osuđenih na alternativne kazne umesto zatvorskih drastično povećati. 
 
Vlada će, takođe, po Zakonu u budžetu, sledeće godine izdvojiti 191,3 miliona dinara za unapređenje životnih uslova zatvorenika. Uz pomoć donacije Norveške biće rekonstruisan KPZ za maloletnike u Valjevu, a stiže i prva tranša kredita za izgradnju novog zatvora u Pančevu.

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!