Home InfoKultura Drugi međunarodni festival „Put vina i hrane“ u Smederevu

Drugi međunarodni festival „Put vina i hrane“ u Smederevu

by Redakcija

Ovog vikenda u srcu Smedereva u Malom gradu smederevske Tvrđave održaće se drugi po redu međunarodni festival,, Put vina i hrane“.

„Grad Smederevo, nekadašnja prestonica srednjovekovne Srbije, mesto ukrštanja i susretanja vinara, vitezova, osvajača i oslobodilaca idealno mesto je za ovakva druženja i manifestacije. Nadamo se da će ova godina biti masovnija od prethodne i ovom prilikom pozivamo sve naše sugrađane kao i komšije iz drugih gradova da ovog vikenda prošetaju do Malog grada naše Tvrđave i osete razne uguse delikatesa i vrhunskih pića“ – rekli su za SDCafe.rs organizatori ovog događaja.

Mali grad Smederevske tvrđave
18. i 19. jun 2022.godine
Početak subota 18.jun od 14h do 22h.
Nedelja 19.jun od 12h do 20h.

Organizator ovog događaja je Grad Smederevo i Udruženje građana ,,Put hrane i vina“.

 

Ove subote “Put vina i hrane” novi festival u Malom gradu Tvrđave

Slične vesti

1 comment

NIKOLA TASIĆ CALE 18.06.2022 - 07:07

Bravo za organizatore, koji su spojili staru Đurđevu Tvrđavu sa drevnim Zlatnim brdom! Jer, nije tradicija Smedereva kosidba na Plavincu od 2000-te godine, već je tradicija Smedereva, gajenje vinove loze na Zlatnom brdu (na kome se nalazi Plavinac !), starija više od od 2000 godina! Poznato je da je rimaski car Aurelije Prob još u III veku p.n.e. zasadio prve vinograde na brdu Mons Aureus, tj. na Zlatnom brdu.- E, to je tradicija! Po vinovoj lozi i grožđu “Smederevka” – naš grad i nosi ime Smederevo. Inče, potez Plavinac je dobio ime po plavom kamenu, sa kojim je prskana vinova loza, te je to odručje bilo PLAVO ! (N.T. Cale je 2021.g. objavio knjigu “Sedam brda Smedereva”).

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!