Home InfoHronika Dodeljen Zlatni ključ Smedereva

Dodeljen Zlatni ključ Smedereva

by redakcija

Ta međunarodna pesnička nagrada, ustanovljena 1985. godine, sastoji se iz pozlaćene kopije ključa srednjevekovnog grada Smedereva, objavljivanja izbora iz pesničkog stvaralaštva dobitnika na jeziku autora i srpskom jeziku (dvojezično) u ediciji "Zlatni ključ", kao i novčanog iznosa.

Džon F. Din rođen je 1943. godine na ostrvu Ačil u Irskoj (živi u Dablinu). Objavio je niz knjiga pesama, nekoliko proznih dela a piše i eseje.

Dobio je više književnih nagrada i priznanja, kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu. Knjige su mu prevedene i objavljene u Italiji, Bugarskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Engleskoj, i Mađarskoj.

Za generalnog sekretara Evropske pesničke Akademije izabran je 1996. godine.

Dinu je ovogodišnju nagradu "Zlatni ključ Smedereva" dodelio organizacioni odbor festivala u sastavu: knjizevnik Dragan Dragojlović , predsednik, akademik Slobodan Grubačić, član, i doktor Petar Bunjak.

Nagradu su do sada, između ostalih, dobili književnici Peter Hanke iz Austrije, Ðeo Bigza iz Rumunije, Milan Ruput iz Slovačka, Miodrag Pavlović iz Srbije, Omiro Aritkis iz Meksika, Kito Lorenc – Lužički Srbin iz Nemačke, Antonio Potpeta iz Španije, Lilijana Vutev iz Belgije, Stevan Raičković iz Srbije, Aleksandar Kušner iz Rusije

Na ovogodišnjoj 42. Smederevskoj pesničkoj jeseni, učestovaće 50 pesnika iz 17 zemalja.

Pesnički festival biće održan od 17. do 21. oktobra.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!