Home InfoHronika Dinkić doneo „plan B“: Za mesec dana pali se visoka peć

Dinkić doneo „plan B“: Za mesec dana pali se visoka peć

by redakcija

 

Ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić, najavio je danas da će za mesec dana biti pokrenuta proizvodnja u "Železari Smederevo" aktiviranjem jedne visoke peći, kada će više od 5.000 radnika biti vraćeno na posao i zaposleno još 250 novih.
Dinkić je, posle sastanka sa rukovodstvom i sindikatima čeličane, rekao da će od ponedeljaka početi aktivnosti na pokretanju jedne visoke peći, za šta će biti korišćen novac koji se sada daje za isplatu radnika koji su na prinudnim odmorima.
 
Ministar je ukazao i da će već od ponedeljak, 4. marta, početi pregovori sa dobavljačima sirovina kako bi Železara, pod povoljnim uslovima dobila sirovine koje bi plaćala odloženo, nakon prodaje finalnih proizvoda.
 
Dinkić je rekao da se razmišlja o dodatnom ulaganju, i otvaranju novih proizvodnih linija koje bi proizvodile limove za autoindustriju, kao što je na primer Fijatova fabrika u Kragujevcu.
 
Jedan deo sredstva za pokretanje proizvodnje u "Železari Smederevo", kako je istakao ministar, obezbeđen je od već prodatih proizvoda i taj novac, koji već postoji, biće uložen u obrtna sredstva.
 
On je dodao da je ponuđeno sindikatima da radnici dobijaju 80 odsto zarade, kao i da će država preko Fonda za razvoj dati garanciju kako bi banke mogle da daju sredstva Železari.
 
Dinkić je rekao da je plan pokretanja proizvodnje u "Železari Smederevo" predstavio državnom vrhu – predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, i da je dobio njihovu podršku.
 
On je napomenuo da kada železara ne radi to košta 140 miliona dolara, a da je potrebno 165 miliona dolara da se pokrene.
 
"Svim zainteresovanima za strateško partnerstvo vrata će biti otvorena bez ikakvih tendera i formalnosti", poručio je on, i dodao da su se već javile neke kompanije kao italijanski Duferko, Donjeckstil iz Ukrajine i neke ruske kompanije.
 
"Kada su neke kompanije čule da je tender neuspeo krenule su da šalju pisma sa predlozima za tehničko poslovnu kooperaciju. Italijanski Duferko, Donjeckstil iz Ukrajine, takođe kompanija Ahmetova iz Ukrajine se zainteresovala za saradnju, a i predsednik Nikolić me je obavestio da se interesuje jedna ruska kompanija", naveo je Dinkić.
 
On je istakao da se pokretanjem proizvodnje otvara mogućnost za nalaženje strateškog partnera, kao i da su država i železara zainteresovani za bilo koji vid saradnje.
 
Dinkić je kazao da će zahvaljujući pokretanju proizvodnje u Železari, industrijska proizvodnja biti povećana za pet odsto, što je značajno za srpsku privredu.
 
Ministar je dodao da će biti smanjeni i troškovi, uzimajući u obzir da je, zbog visokih cena sirovina na međunarodnom tržištu, godišnji gubitak poslovanja čeličane oko 20 miliona evra.
 
Prema njegovim rečima, zbog skupih sirovina i niske cene čelika na tržištu sve čeličane beleže gubitke i to ne može da se izbegne.
 
Predstavnici Samostalnog sindikata zahvalili su državi i ministarstvu jer im, kako su istakli, puno znači plan države.
 
Predsednik Samostalnog sindikata, Siniša Prelić, rekao je da predlog da radnici primaju 80 odsto zarade ipak mora da odobri Odbor sindikata, izrazivši očekivanje da će to biti prihvaćeno.
 
Iako su održali desetominutni protest ispred kapije Železare, predstavnici ASNS pozitivno su ocenili plan države kao i Nezavisni sindikat.
 
 
LDP: Kamen oko vrata privredi
 
Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je investiciona klima u Srbiji uništena pogrešnom poreskom i privrednom politikom, političkom nestabilnošću i neizvesnošću koja odbija investitore i guši domaću inicijativu, zbog čega danas nema zainteresovanih za ulaganje u smederevsku "Železaru".
 
Jovanović je u pisanoj izjavi upozorio da ambicija države da se ponaša kao patron i gazda svega jeste kamen oko vrata privredi.
 
Prema njegovim rečima, pet hiljada ljudi u Smederevu, kao ni milion nezaposlenih u Srbiji, neće zaposliti ni šeici, niti ruski, američki ili azerbejdžanski investitori, ako se ne promene zakoni, ne odustane od demagogije i ne shvati da je rešenje u oslobađanju tržišta, razvoju domaćeg investiranja, ukidanju poreskog presinga i smanjenju javne potrošnje.
 
"Nema kredibiliteta i to je ključni problem. Investitori, domaći i strani, ne veruju u Srbiju i boje se stalne promene pravila igre, monopola, manipulacije, zatvaranja tržišta, novih poreza, prevaljivanja deficita i troškova neefikasne države na njihova leđa, jer vide iskustva drugih koji su ovde pokušali nešto da rade", smatra Jovanović.
 
Kako je ocenio, radnici u "Železari" su sve vreme bili racionalniji, odgovorniji i realniji od političara koji su im obećavali nemoguća ili malo verovatna rešenja.
 
Političari su, prema Jovanovićevim rečima, posle izbora, umesto da tragaju za rešenjima, "nastavili da uništavaju zemlju nerazumnim zaduživanjem, očuvanjem lanca nelikvidnosti i tolerisanjem haosa koji vlada u sektoru javnih preduzeća".

Izvor: Tanjug

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!