Home Info Danas ističe rok za prijavu za upravljanje Železarom

Danas ističe rok za prijavu za upravljanje Železarom

redakcija

Danas ističe rok za prijavljivanje domaćih i stranih kompanija zainteresovanih za upravljanje Železarom Smederevo.

Železara je 20. februara raspisala javni poziv za profesionalni menadžment koji bi upravljao tim preduzećem pod punim nadzorom Srbije kao vlasnika kapitala, i omogućio njegov oporavak do privatizacije. 

Od buduće uprave se očekuje povećanje prodaje i proizvodnje na nivou ne manjem od 1,5 miliona tona čelika godišnje, uvodjenje nove tehnologije i osvajanje novih tržišta.
 
Menadžment će biti obavezan da dostavi planove koji treba da sadrže strategiju prodaje Železare, cene za ključne finalne proizvode, plan proizvodnje, strategiju nabavki, planove finansiranja i zapošljavanja, a traže se i biografije kandidata za direktore proizvodnje, nabavke, prodaje, finansija, računovodstva, poreza i finasiranja investicija.
 
Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menažment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora za strateško partnerstvo sa američkom kompanijom Esmark o preuzimanju 80,01 odsto kapitala Železare, koliko je u vlasništvu države.
 
U slučaju da tender izbor profesionalnog menadžmenta ne bude uspešan, najverovatnije rešenje za Železaru je stečaj.
 
Železara zapošljava oko 5.000 ljudi i proizvodi izmedju 340.000 i 350.000 tona čelika, a njen kapacitet je 2,2 miliona tona.
 
Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je u sredu da će u subotu, 7. marta, biti poznat broj kompanija zainteresovanih da upravljaju Železarom.

Izvor: Beta

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!