Home Info Da li je skladište gasa u Smederevu izgrađeno zakonito ili ne?

Da li je skladište gasa u Smederevu izgrađeno zakonito ili ne?

redakcija

Posle tvrdnji odlazećeg ministra građevine i urbanizma Velimira Ilića da je jedno od najvećih skladišta TNG-a u Srbiji izgrađeno po zakonu, Smederevci su zbunjeni. Jer Urbanistička inspekcija ovog ministarstva tvrdi suprotno.

Jednom izjavom Ilić je demantovao svoju inspekciju navodeći da su državni sekretari pregledali svu dokumentaciju, „overili i potpisali da je u skladu sa zakonom“.

– Svaka čast inspektoru, ali inspektor može da pogreši – objasnio je tada Ilić.

„Novosti“ su, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacija, došle do zapisnika urbanističke inspektorke Sonje First. Spisak „grešaka“, kako tvrdi ministar, je podugačak.

Inspektorka tvrdi da Plan detaljne regulacije za parcelu na kojoj je izgrađeno skladište nije izrađen i donešen u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Takođe nije u skladu s planskim dokumentom višeg reda odnosno Planom generalne regulacije u pogledu namene. Potom, ne sadrži sve podatke i uslove nadležnih organa – nema uslova za saobraćajnu infrastrukturu, zaštitu vodotoka, kao ni seizmološke i sanitarne uslove.

Lokacijskom dozvolom nije predviđena faznost radova, dok elaborat investitora, preduzeća „LPG Petrol“ Beograd, predviđa sedam faza. Objekat se širi i na susednu parcelu, rečnu obalu Dunava, koja ne postoji u planskim dokumentima. Takođe, nadležni organ je lokacijskom dozvolom predvideo gradnju pretakališta na industrijskom koloseku, dok je Planom generalne regulacije predvideo izmeštanje koloseka i teretnog pristaništa?!

Urbanistička inspekcija zahteva da se zabrani primena PDR-a, lokacijska i građevinska dozvola ponište, što bi skladište zvanično stavilo van zakona.

Nasuprot ovim činjenicama, detaljno opisanim na 24 strane zapisnika, stoji samo reč ministra.

LEGALIZACIJA?
Građevinska inspekcija je 1. novembra 2013. donela rešenje o rušenju bespravno izvedenih radova. 
– Iako skladište nije završeno, objekat ispunjava uslove za legalizaciju – tvrdi Dragan Krstić, načelnik Odeljenja za urbanizam, imovinsko-pravne i inspekcijske poslove.

“LPG PETROL“

Osnivači „LPG Petrol“ Beograd su „Petrol-Slovenska energetska družba“ (51 odsto) i Bojan Kocić iz Beograda (49 odsto). Zajedničko privredno društvo finansira izgradnju skladišta iz koga će se vršiti distribucija tečnog naftnog gasa kupcima. Za trgovinu naftom i naftnim derivatima je potrebna licenca, a uslov za dobijanje je da privredno društvo ima propisno skladište.

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!