Home Info Da „Esmark“ ostane duže

Da „Esmark“ ostane duže

redakcija

BEZ obzira na komplikovane pregovore Vlade Srbije i predstavnika američke kompanije "Esmark" oko partnerstva sa Železarom, u Smederevu su svi uvereni da će do kraja nedelje dogovor biti postignut. U sredu, međutim, nije sve teklo glatko, a da su pregovori kome su prisustvovali i premijer Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi bili napeti, svedoči i činjenica da su razgovori trajali satima.

– Mogu samo da kažem da su pregovori komplikovani i teški – rekao je u sredu za "Novosti" Željko Sertić, ministar privrede.

Najviše vremena tokom pregovora, kako nezvanično saznaju "Novosti", oduzeo je zahtev Vlade Srbije da američki partner da dugoročne garancije, čime bi bila obezbeđena proizvodnja u Železari na duži vremenski period. Predsednik "Esmark grupe" Džejms Bušar nedavno je izjavio da ova kompanija planira investiciju od 400 miliona dolara u narednih pet godina. S druge strane, postoje informacije da je u biznis planu američkog "Esmarka" saradnja sa Železarom "oročena" na 36 meseci.

Jedna od tema razgovora budućih partnera jeste i izgradnja dela koloseka koji spaja novu luku Smedereva sa postojećim kolosekom. Plan da se izgradi pet kilometara pruge kojim bi se transportovale sirovine za potrebe Železare star je, inače, gotovo čitavu deceniju, a vredan je oko osam miliona evra. Ta pruga ubrzala bi transport i smanjila troškove transporta sirovina i gotovih proizvoda iz smederevske čeličane.

Pregovori predstavnika "Esmarka" i Vlade, sindikata i poslovodstva Železare počeli su pre dva dana. Nijedna zvanična informacija od tada nije "izašla" sa pregovaračkog stola. Tako će, kažu u čeličani, i ostati sve dok traju pregovori.

Ipak, sindikalci Železare ističu da je dogovor budućih partnera veoma blizu i da će sigurno do početka februara sporazum biti postignut. I predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uveren je da će Vlada naći rešenje za Železaru.

– Iskreno se nadam da će problem sa Železarom biti rešen, jer je to jedan od velikih problema domaće ekonomije – rekao je Čadež novinarima na predstavljanju Strategije "Srbija do 2020". – Ako bi se Železara ugasila, došlo bi se u situaciju da se stepen industrijalizacije zemlje vrati na niži nivo.

PONUĐENO

"ESMARK" je ponudio investiciju od 400 miliona dolara, od kojih bi ove godine bilo uloženo 28 miliona. Amerikanci obećavaju i pokretanje druge visoke peći, kao i to da će sačuvati sva radna mesta u Železari.

S druge strane, Srbija je spremna da na sebe preuzme sve dugove Železare, koji, prema nekim nezvaničnim procenama, iznose oko 500 miliona dolara.

J.I. – M.N.S.

Izvor: Večernje novosti

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!